Pilaki sözlükte(TDK) " içine soğan, sarmısak, maydanoz ve havuç gibi şeyler karıştırılarak zeytinyağı ile pişirilen yemek çeşidi" olarak tarif ediliyor .Tamamen yemek kültürümüze özgü. Değerini bilelim. Bizim evde kurubaklagil yemeklerinin pilakisi pişiyor çoğunlukla. Beslenme uzmanlarına göre baklagil yemekleri - fazla protein içerdiklerinden - etle pişirilmemeli. Kuru fasulye pilaki aslında dermason cinsi fasulye ile pişirilmeliydi , fakat bende çok az kaldığı için şeker cinsi ile hazırladım.
Bugünkü tarife değerli tarih öğretmenimiz Zikriye Hanım 'ın aktardığı bir anektot eşlik edecek. Çanakkale savaşına katılmış tüm büyüklerimizin hatırasına hürmeten...
Hatırayı anlatan kişi Edremit'li. Hatıra dedesinin babasına ait.
"Dedem Çanakkaleden dönmüş ama babası kalmış" diyerek hatırasına başlıyor. Halil Çavuş Çanakkale savaşları başladığında kırk sekiz yaşındadır. Oğlu Ali yirmi yaşında. Ali Çanakkale Savaşına 'na gider...
Halil Çavuş 'un hanımı , bir gün dükkana gelir:
" Bey, eve iki asker geldi. Seni sordular...
Hemen askerlik şubesine gidecekmişsin...Acaba Ali'mize bir şey mi oldu? Yüreğime bir kor düştü!.."
"Tamam hanım , olur. Ben şimdi gider öğrenir, gelirim. Canım çekti sen akşama ocağa bir kuru fasulye vur da yiyelim..."
Dükkanı toparlar, askerlik şubesine gider, kendini tanıtır. Komutan ayağa kalkar: " Sen nerde kaldın? Yürü... Edremit' liler Çanakkale' ye gidiyor . Koş , yetiş..."
" Aman bey! varıp, eve haber vereyim...Helalleşeyim."
" Mümkün değil, kafileden kopma...Koş...Eve biz haber veririz..."
Gerçekten de hemen eve koşup, " Kocanızı Çanakkale' ye yolladık" diye haber vermişler.
Aradan hayli zaman geçer. Kurtuluş savaşı sonunda Ali geri döner... Halil Çavuştan bir daha hiçbir haber alınamaz.
" Nenem, hayatı boyunca her akşam kuru fasulye pişirdi. Kendisi ağzına o yemekten tek bir lokma koymadı. Hep bize yedirirdi. Nenem ölene dek her akşam o boş tabağı sofraya koydu ve kaldırdı. Koydu....Ve kaldırdı... " Diyerek hatırasını tamamlıyor Ali Çavuş'un torunu.
Geçmişimizi öğrenmek ve çocuklarımıza aktarmak , geleceğimizin güvencesi olacaktır diye düşünüyorum.
Kuru Fasulye Pilaki tarifi şöyle :
Malzemeler
- 2 su bardağı fasulye
- 3 baş orta boy soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 5-6 diş sarmısak
- 3 orta boy havuç
- 1 kaşık salça ya da 3-4 adet doğranmış domates
- 1 adet kesme şeker ( ben koymadım)
- yarım limonun suyu
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- tuz
- Fasulyeleri tuzlu suda bir kaç taşım kaynatıp, bir iki saat bekletin. Planladıysanız bir gece önceden ıslatabilirsiniz.
- Yeteri kadar ıslatılmış ve kabarmış fasulyeler hazır olduktan sonra, zeytinyağını , soğanı, yuvarlak doğranmış havuçları , yarım parmak uzunluğunda kesilmiş kırmızı biberi , sarımsakları ve isteğe bağlı tuzu tencereye atın ( düdüklü tencere kullanıyorum). Malzemeleri ağzı kapalı tencerede soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Tencerenin ağzının kapalı olması önemli, kavurmadan , buharda pişiriyoruz.
- Domates ya da salçayı atıp tencerenin ağzı açık biraz daha pişirin.
- Fasulyeleri döküp karıştırın.
- Su, limon suyu , şeker ve toz biberi ekleyip fasulyeler yumuşacık olana kadar pişirin. pişirin.
0 Responses to "Kuru Fasulye Pilaki"
Yorum Gönder