Bizim evde bayramların vazgeçilmez lezzetidir ''dolma'', olmazsa olmaz yani :) Yapılışı az biraz zahmetli olsada yemesi de servisi de çok keyifli oluyor. Farklı tekniği olan varsa yorumları bekliyorum benim annemden öğrendiğim tarife gelince....
Malzemeler:
- 1/2 kg asma yaprağı
- 5 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 su bardağı dolmalık pirinç
- 1 tatlı kaşığı karabiber ,1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım limon suyu
- kıyılmış maydanoz
- 2 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:
- Kuru soğanlar ince ince doğranıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile kavurulur.
- Pirinç yıkanıp kavrulan soğanlara eklenir ve birkaç dakika daha kavurulur. Sırasıyla karabiber, tarçın, tozşeker, kuş üzümü, yarım limonun suyu ve bir çay bardağı kadar kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırılır.
- Tencereye en son tuz ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlenmeye bırakın. Daha sonra tencerenin altını kapatıp soğumaya bırakın.
- Asma yaprağını ılık suyla iyice yıkayın ve sıkarak sudan çıkartın.
- Her bir yaprağın ortasına 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığınız iç malzemeden koyup sarın.
- Pişireceğiniz tencerenin enaltına boş yapraktan serin ve daha sonra sardığınız dolmaları sırayla tencereye dizin. Hepsini dizdikten sonra en üste tekrar boş yaprak ile kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Yaprakların üzerine bir tabak kapatıp 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika daha pişirin.
- Piştikten sonra sarmaları soğumaya bırakın ve servis esanasında süs olarak limon dilimi kullabalirsiniz.
0 Responses to "Zeytinyağlı Yaprak Sarması"
Yorum Gönder