Sevgili Ayşenur 'un ev sahibi olduğu bu etkinliğe ben de iki tarif ile katılıyorum. İlk tarifim karamelli kek. Doğrusu başta hiç umutlu olmadığım bir tarifti. Ama tadına baktıktan sonra favori keklerim arasına girdi. Eğer karamelli lezzetleri seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.
Karamelli Kek
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 2/3 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Karamel için:
- 1 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 kutu ( 200 ml) krema
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra sıvıyağ ve sütü ilave edip karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış bir kalıba koyun. ( Normale göre biraz daha geniş bir kalıp kullanırsanız kek fazla kabarmayarak sosun daha yoğun hissedilmesini sağlayacaktır) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.
Karamel için; şekeri küçük bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Kahverengi bir renk aldığında suyu ilave edin. Karamelleşen şeker suyun içinde tamamen eridikten sonra yavaş yavaş kremayı ilave edin. Bu şekilde de bir süre kaynattıktan sonra sosu ocaktan alın. Ilık kekin üzerine sosu ılık olarak dökün. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Balkabaklı Kek
Etkinlik için denediğim diğer tarif de balkabaklı kek. Kabak, keke kendi rengini verdi; tadını ise umduğum kadar yoğun hissetmedim. Ama kekin lezzeti bizden tam not aldı. Tarifteki kabak püresi yerine ben kabak tatlısı kullandım bu yüzden şeker miktarını azalttım. Tarif, sitemiz okurlarından sevgili Özlem'e ait. Kekin yapılışı daha farklıydı ama ben klasik kekler gibi yapmayı tercih ettim. Bu güzel tarif için çok teşekkürler Özlem...
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 3/4 su bardağı şeker ( 1/4 bardak kullandım)
- 1/3 su bardağı pekmez
- 1/3 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı kabak püresi
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1/4 tatlı kaşığı muskat rendesi
- 1/4 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı karbonat (1 çay kaşığı kullandım)
- 1 tatlı kaşığı tuz (1 çay kaşığı kullandım)
- 1+ 3/4 su bardağı un
Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpın. Daha sonra sıvıyağı, pekmezi ekleyip karıştırın. Kabak püresini de ilave edip karıştırmaya devam edin. Ayrı bir kapta un, karbonat, kabartma tozu, tuz ve baharatları karıştırıp diğer karışıma ekleyin. Yağlanmış dikdörtgen bir kalıba karışımı dökün. Önceden ısınmış 175 derece fırında 1 saat pişirin. ( benim fırınıma bu süre fazla geldi. Bu yüzden kekin kenarları biraz fazla kızardı. 25-30 dk. 175 derecede daha sonra ise ısıyı 150 -160 dereceye alıp pişirmek daha uygun olur. )
Afiyet olsun...
0 Responses to "Ye#19 Kek"
Yorum Gönder