Ekmek arası yiyecekler günümüzün koşuşturmalı yaşantısında çok revaçta. Hamburger, dürüm, döner, tost , sandiviç tarzı yiyecekler, açlığı çabucak geçirip uzun süreli tok tuttuğu için kabul görüyor ama " fast food "türü beslenmeyi oluşturdukları için tartışma konusu. İçine konan malzeme bir yana sadece hamburger ve sandiviç ekmeğinin malzemelerine bakarsanız yumuşaklığı, dayanıklılığı , hatta rengi için fazlaca yağ(margarin) ve katkı maddesi taşıdığını görürsünüz. Kahvaltı ve bazen dışarıda yemek için küçük sandiviç ekmekleri pişiriyorum. İçeriği de genelde peynir ağırlıklı oluyor.
Kendim için hazırladığım kahvaltı.
Sandviç ekmeği arasında vazgeçemediğim kiraz domatesler, beyaz peynir, bol maydanoz ve yanında portakal suyu.Sandviç ekmeği , mayalı hamurdan ve üzeri kekikli.
Mayalı Sandviç ekmeği tarifi:
Mayayı ılık suda şeker ve tuz ekleyerek köpük köpük olana kadar bekletin. Sonrasında, yağ , yumurta ve sütle karıştırıp unu eklemeye başlayın. Yumuşak ele nispeten yapışan bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın. Hamuru on dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup gerekirse un eklemesi yapın. Ilık bir yerde en az 1 saat mayalandırın . Mayalandırdıktan sonra gazını alıp, 10 cm lik yuvarlaklar halinde tepsiye dizin .isterseniz üzerine yumurta akı sürüp kekik yada dilediğiniz malzemeyi serpebilirsiniz. 30 C lik fırında tekrar mayalandırın.200 C pişirin.
Yağlı Sandviç Ekmeği
Çocuklar için hazırladığım ara öğün tabağı sandviç ekmeği arasında rendelenmiş kaşar peyniri ve zeytin parçaları ,yanında 1 bardak doğal üzüm suyu. Ekmeğin tarifi " Nimet Geldi Ekine " kitabından. Tarif şöyle:
Tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin .Unu yavaş yavaş eklerseniz iyi olur. Un fazla gelirse biraz su ilave edebilirsiniz. 5 cm çapında yuvarlaklar hazırlayıp 250 C pişirin.
Kendim için hazırladığım kahvaltı.
Sandviç ekmeği arasında vazgeçemediğim kiraz domatesler, beyaz peynir, bol maydanoz ve yanında portakal suyu.Sandviç ekmeği , mayalı hamurdan ve üzeri kekikli.
Mayalı Sandviç ekmeği tarifi:
- 20 gr kadar yaş maya
- 1 bardak ılık su (mayayı ıslatmak için)
- 1 çay kaşığı şeker , biraz tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tane yumurta
- 3 çay bardağı süt
- aldığı kadar un( büyük oranda tam buğday unu+ kepekli un + beyaz un)
Mayayı ılık suda şeker ve tuz ekleyerek köpük köpük olana kadar bekletin. Sonrasında, yağ , yumurta ve sütle karıştırıp unu eklemeye başlayın. Yumuşak ele nispeten yapışan bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın. Hamuru on dakika dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup gerekirse un eklemesi yapın. Ilık bir yerde en az 1 saat mayalandırın . Mayalandırdıktan sonra gazını alıp, 10 cm lik yuvarlaklar halinde tepsiye dizin .isterseniz üzerine yumurta akı sürüp kekik yada dilediğiniz malzemeyi serpebilirsiniz. 30 C lik fırında tekrar mayalandırın.200 C pişirin.
Yağlı Sandviç Ekmeği
Çocuklar için hazırladığım ara öğün tabağı sandviç ekmeği arasında rendelenmiş kaşar peyniri ve zeytin parçaları ,yanında 1 bardak doğal üzüm suyu. Ekmeğin tarifi " Nimet Geldi Ekine " kitabından. Tarif şöyle:
- 1 kilo un( 200gr beyaz un+kepekli ve tam buğday ununu karıştırdım)
- 450 gr soğuk su (buzdolabında soğutulmuş kullandım)
- 60 gr esmer şeker
- 15 gr tuz
- 100 gr yağ(margarin olarak verilmiş ama 3/4 bardak zeytinyağı kullandım)
- 1 paket kabartma tozu
Tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin .Unu yavaş yavaş eklerseniz iyi olur. Un fazla gelirse biraz su ilave edebilirsiniz. 5 cm çapında yuvarlaklar hazırlayıp 250 C pişirin.
0 Responses to "Sandviç Ekmeği"
Yorum Gönder