Tavşanların en sevdiği yiyecek nedir bilir misiniz? Şalgam. Çocuklara okuduğum masallarda da tavşanlar hep şalgam yiyor , tarladan kazıp çıkarıyor stokluyor. Şalgamın faydalarını okuduktan sonra , bizim de sevdiğimiz yiyecekler arasına girmesi gerektiğini düşündüm. Şalgamın kolesterolden , ergenlik sivilcelerine kadar geniş bir yelpazede sıralanacak yararları mevcut.Şimdi tam şalgam yeme zamanı...
Özellikle Güney Anadolu sofralarında kullanılan şalgam suyu, ince ince dilimlenen şalgamların,tuz ve kepekli bulgur unu konulmuş su içinde yaklaşık 1 ay mayalandırılması ile elde ediliyor.A,B ve C vitaminlerince zengin, faydalarından dolayı şalgam suyu Avrupa'da da aranır hale gelmiş.Kansızlık için birebir ,üstelik yaprakları da kökü gibi kalsiyum ,demir, bakır ve iyot içeriyor.Faydalarına karşılık kalorisi oldukça düşük : 100 gramı 20 kalori...
ŞALGAM YEMEĞİ
Malzemeler
Soğanı doğranıp yağla birlikte tencereye koyup, çevirin. Salça ekleyin. Bir -iki kere daha çevrildikten sonra, nohutu ve bulguru katın.Diğer tarafta, şalgamları soyup , fazla ince olmayacak şekilde yuvarlak doğrayın.Tencereye ekleyin. Suyunu koyup kapağını kapatın, şalgamlar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra bekletmeden tüketin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin , yogurtla servis yapın.
Özellikle Güney Anadolu sofralarında kullanılan şalgam suyu, ince ince dilimlenen şalgamların,tuz ve kepekli bulgur unu konulmuş su içinde yaklaşık 1 ay mayalandırılması ile elde ediliyor.A,B ve C vitaminlerince zengin, faydalarından dolayı şalgam suyu Avrupa'da da aranır hale gelmiş.Kansızlık için birebir ,üstelik yaprakları da kökü gibi kalsiyum ,demir, bakır ve iyot içeriyor.Faydalarına karşılık kalorisi oldukça düşük : 100 gramı 20 kalori...
ŞALGAM YEMEĞİ
Malzemeler
- 3-4 adet şalgam(yarım kilo)
- 1 baş orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı bulgur
- yarım bardak haşlanmış nohut
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3/4 bardak sıcak su
- tuz , karabiber, kırmızı biber
- İnce doğranmış maydanoz
Soğanı doğranıp yağla birlikte tencereye koyup, çevirin. Salça ekleyin. Bir -iki kere daha çevrildikten sonra, nohutu ve bulguru katın.Diğer tarafta, şalgamları soyup , fazla ince olmayacak şekilde yuvarlak doğrayın.Tencereye ekleyin. Suyunu koyup kapağını kapatın, şalgamlar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra bekletmeden tüketin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin , yogurtla servis yapın.
0 Responses to "Şalgam Yemeği"
Yorum Gönder