Bu tarifi haftasonu denemiştim. Tarif Sahrap Soysal'a ait. İlk okuduğumda tarifi ilginç gelmişti. Ama son derece lezzetli bir börek oluyor. Fırından ilk çıktığında çıtır çıtır; daha sonra ise yumuşak oluyor. Tarif de kendime göre bazı değişiklikler de yaptım tabiki. Bir de tarifde pişen börekleri sıcak sıcak ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin diyordu ama ben sade yemeği tercih ettim.
Malzemeler :
- 3 adet hazır yufka (4 adet kullandım)
- 3 su bardağı su ( 4 bardak kullandım)
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu
- 300 gr. kıyma
- 4 adet orta boy kuru soğan ( 2 tane kullandım)
- 1 demet maydanoz (1/2 demet kullandım)
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
İç malzemesi için 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın.(haşlandığında 2 su bardağı oluyor) Zeytinyağını bir tencereye alın, içine kıymayı ekleyin. kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Daha sonra ince ince yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyin. Daha sonra haşlanmış mercimeği ve kıyılmış maydanozu ekleyip ocağı kapatın. İç malzemesini karıştırın. Malzemenin ılımasını bekleyin.
Bir yufkayı tezgaha yayın. 8 üçgen parçaya bölün (sigara böreğinde olduğu gibi). Her parçanın geniş kısmına iç malzemeden 1-1,5 yemek kaşığı koyun. Sigara böreği sarar gibi sıkıca her parçayı sarın. Bir fırın tepsisine hazırladığınız börekleri yanyana boşluk bırakmadan yerleştirin. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrar edin. Daha sonra tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine suyu gezdirin ve 30 dk. bu şekilde bekletin. Sonra başka bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin, böreklerin suyunu çok hafif sıkıp (zedelemeden) börekleri tek tek aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. ( Asıl tarifte galete unu serpin diyordu). 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk. pişirin.
Afiyet olsun...
Bu arada cennet bizi sobelemişti. Ben de ancak şimdi cevaplıyorum :
Yaptığım 4 iş:
- İş sayılırsa; üniversitede iken 2 yaz staj
- 2 yıldır sistem programcılığı
Çok fazla film seyreden birisi değilim. Bu yüzden bu soruyu geçiyorum :)
Yaşadığım 4 Yer:
- Erzurum (7 yıl)
- Ankara
- Haberler
- Yabancı Damat
- Kanıt Peşinde
- Avrupa Yakası
- Doğu Karadeniz
- Antalya,Alanya
- İstanbul
- Fethiye
- Tatlılar ( hamur işi, sütlü hiç farketmez )
- Çikolatalı olan herşey
- Patlıcanlı yemekler
- Kebablar
Bulunduğum yerden çok memnunum aslında. Olmak istediğim bir yer yok...
0 Responses to "Mercimekli Beypazarı Böreği"
Yorum Gönder