Bayram Yemeği: Yahni

Author: LUGAS // Category:
Doğrusu sevdiklerimizle paylaştığımız bayram sofralarının lezzeti hiç bir şeye değişilmez. Eskiden bayram hazırlıkları günler öncesinden başlardı. İkram edilecek tatlılar ve yemekler yapılır, bayramlaşmaya gelen çocuklar için küçük hediyeler ve harçlıklar hazır edilirdi. Aileler geniş sofralarda buluşurlardı. Gerçi bu gelenekler hala devam ediyor . Yalnız büyük şehirlerde yoğun iş temposuyla yaşayanlar, ister istemez bayram günlerini dinlenme günlerine çevirdi. Modern yaşamın getirdiği bir zorunluluk belki. Hayatın gidişatında yaşadığımız stres- yorgunluk , beklentiler, bazen bir şeyleri olması gerektiği gibi yapmamıza engel oluyor. Bayramların bayram gibi yaşanması dileğiyle tüm dostların Ramazan bayramı mübarek olsun diyorum.
Yahni yemeği çocukluğumun her bayramında karşıma çıkan, bundan sonrada benim devam ettirmek istediğim bayram yemeği geleneğinin ismi.
Zeytinyağlı Yahni tarifi

Malzemeler
  • 1.5 su bardağı nohut
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 büyük soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • istediğiniz miktarda acı kırmızı biber
Yapılışı
Nohut 2.5 bardak su ile bir gece önceden ıslatılır. Eğer aceleniz varsa düdüklü tencereye koyup 5 dakika kaytarak ağzının kapatıp 2 saat bekletmeniz de yeterli oluyor.
Islanma işlemi bitmiş nohut, su ve tuz eklenerek pişirilir.Pişen nohuta yağ, salçalar, baharatlar ve yarım ay şeklinde iri doğranmış soğanlar eklenir . Soğanlar çok öldürülmeyecek şekilde pişirilip bir gece dinlendirildikten sonra servis yapılır.

0 Responses to "Bayram Yemeği: Yahni"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...