Keşkek
Keşkekten yapılan çorbayı bilmeyenler için önce kısaca keşkeğin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatayım. Yaprakları temizlenip fırınlarda kurutulan ve koçanlarından ayıklanmış mısır taş dibekler arasında çekilerek kırılır. İçine kuru barbunya katılarak kışlık saklamaya alınır. Buna keşkeklik deriz. ( bakınız yukarıdaki resim) Çok besleyici ve çok lezzetlidir keşkek çorbası. Çömlekte ocak üstünde ağır ateşte kaynatarak yapılanı pek bi lezzetli olur dadından yenmez valla. Ama siz es kaza böyle yapılmış keşkeğe denk gelirseniz yememezlik yapmayın benden söylemesi ;)
Keşkekten yapılan çorbayı bilmeyenler için önce kısaca keşkeğin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatayım. Yaprakları temizlenip fırınlarda kurutulan ve koçanlarından ayıklanmış mısır taş dibekler arasında çekilerek kırılır. İçine kuru barbunya katılarak kışlık saklamaya alınır. Buna keşkeklik deriz. ( bakınız yukarıdaki resim) Çok besleyici ve çok lezzetlidir keşkek çorbası. Çömlekte ocak üstünde ağır ateşte kaynatarak yapılanı pek bi lezzetli olur dadından yenmez valla. Ama siz es kaza böyle yapılmış keşkeğe denk gelirseniz yememezlik yapmayın benden söylemesi ;)
Malzemeler:
1 çorba kasesi kadar(Keşkeklik denilen) dövülmüş mısır ve kuru barbunya(veya fasulye) karışımı
3 yemek kaşığı tereyağ
2 soğan soğan
tuz, kırmızı biber
gelelim yapılışına; keşkeklik aşımızdan bir çorba kasesi kadar alır ve tercihen düdüklüde veya çömlekte ağzı kapalı olarak uzun süre pişiririz. Soğan yemeklik doğrar ve tereyağda kavuruz. Üstüne kırmızı toz biber katar yakmadan şöyle bir çeviririz ve keşkeğimize katık yapıp yenecek hale getiririz. Oh oh miss gibi.. afiyet olsun…
Mısır keşkeğini yapan ve blogunda yayınlayan bir diğer arkadaşımın linkide burada; http://nurtenakca.blogspot.com/search/label/%C3%87orbalar
Mısır keşkeğini yapan ve blogunda yayınlayan bir diğer arkadaşımın linkide burada; http://nurtenakca.blogspot.com/search/label/%C3%87orbalar
0 Responses to "mısır keşkeği"
Yorum Gönder