Bu aralar alışverişte ciddi bir dikkatsizlik sözkonusu. Çünkü çok acele ediyorum.Çocuklar yanımda koştur koştur market arabasıyla dolaşıyoruz.Alışveriş listem genelde aklımda oluyor. Yazmayı hiç sevmem. Geçen lazanya alıyorum diye başka bir makarna almışım. Bu haftasonu tam buğday unu almak isterken, hazır ekmek unu karışımı aldığımı eve gelince farkettim. Eh son olarakta frik bulguru var diye pilav yapmaya giriştim.Düşünüyorum kesin firik aldığıma eminim (üzerindeki yazıyı da okumuştum hatta) ama evdeki paket kara bulgur.Dolayısıyla benim firik pilavım kara bulgurdan yapılmış oldu.
Pilava pancar turşusu çok yakışıyor bence.
Pancar turşusunu haftasonu halam bize geldiğinde birlikte yaptık.Yapıldığının ertesi akşamı yenmeye hazır hale geliyor. Çok bekletmeye gerek yok.
Firik Pilavı
İsterseniz firik bulguruyla normal bulguru yarı yarıya karıştırıp etli pişirebilirsiniz.
Firik bulguru nedir?
Malzemeler
- 1,5 su bardağı firik bulguru
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet kırmızı biber
- 1/2 çorba kaşığı domates salçası veya 3 adet soyulmuş küçük doğranmış domates
- 1/2 biber salçası
- 1 /2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ( derin dondurucuda daima hazır bulunduruyorum)
- tuz, kırmızı toz biber
- 2,5 - 3 bardak sıcak su
- Soğanı ve kırmızı biberi doğrayıp zeytinyağı ile tencereye koyun. Kapağını kapatın. Kısık ateşte soğanlar ölene kadar pişirin.
- Domatesleri ekleyip biber salçasıyla birlikte pişirin.
- Yıkayıp süzdüğünüz firik bulgurunu koyup karıştırın, haşlanmış nohutla birlikte suyu ekleyin.
- Tuz ve bahatratları koyduktan sonra ağzını kapatıp orta ateşte pişirin.Diri kalırsa su ekleyebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerini bol taze nane, dere otu ve maydanozla süsleyin. Ben fotoğrafta gözükmesi için az koydum.
Topraksı kokusu ve rengiyle muhteşem. Yaparken mutfak biraz batıyor onu söylemeliyim.
Malzemeler
- 1/2 kilo kırmızı pancar
- sirke
- su
- 1 baş sarımsak(daha az kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Pancarlar enlemesine doğranarak, tencereye yerleştirilir suyla biraz yumuşayana kadar(kabukları soyulacak vaziyette olana kadar) haşlanır. Soğutulduktan sonra kabukları soyulur. Uygun kavanoza yerleştirilir. Kavanozun ölçüsü kadar yarı yarıya sirke ve su ( bu su pancarların kaynama suyu olacak)eklenir , tuzla karıştırılır , ince doğranmış sarımsaklarla birlikte su - sirke karışımı kavanoza boşaltılır. Bir gün bekletildikten sonra yenmeye hazır.
0 Responses to "Firik ve Pancar Turşusu"
Yorum Gönder