Ezme Turşu
Author: LUGAS // Category: Salatalar - Turşular, Soslar, Yöresel Lezzetler, ZeytinyağlılarEzme Turşu bizim LezzetHanemizde kebapların ve etlerin yanında sos ya da soğuk ikram olarak; bulgur pilavı, kuru fasulye ve kısırın yanında ise turşu / salata olarak aranan bir lezzet.
Yazın Acılı Ezme olarak taze taze yapıp yiyoruz fakat malum kış dometesleri ile gerçek lezzeti yakalamak mümkün değil. O nedenle yazın mevsim domatesleri ile hazırlıyorum. (Yayınlama fırsatını ancak bulabildim :)
Malzemeler:
- 10 adet domates
- 150 gr. Acı cin biber
- Yarım demet maydonoz
- 1 baş sarımsak
- 2 çorba kaşığı sirke
- Tuz, Limon suyu
- 1 çorba kaşığı pekmez
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- Zeytinyağ
Yapılışı:
İlk olarak domates kabukları ile rondoya atılır ve çok sulandırılmadan bir iki kez çevrilerek derin bir kaseye alınır.
Ardından maydonoz, cin biber ve sarımsaklar birlikte rondodan geçirilir ve domatese ilave edilir. Üzerine tuz, pekmez, limon suyu, sirke ve nar ekşisi yeteri kadar eklenerek cam şişelere ya da plastik su şişelerine doldurulur en son üzerlerine birer tatlı kaşığı zeytinyağ döküülerek şişelerin kapakları kapatılır.
Aslında bu turşu hemen de yenebilir yani olgunlaşması için beklemeye gerek yok. Ancak ben kışın yiyelim diye hazırladığım için fazla yaptım ve soğuk bir ortamda sakladım. Eylül ayında yaptığım Ezme Turşular hala bozulmadan durmakta.
Afiyet Olsun.
0 Responses to "Ezme Turşu"
Yorum Gönder