Blog yapma fikri kızkardeşimle bir akşam yemek yapmak, öğrenmek üzerine konuşurken çıktı.
Aynur sürekli bana tarif sorar abla bunu nasıl yapıyorsun? ne koyuyorsun? diye ama pratikte yapma kısmına fazla bulaşmaz bunun içinde çabuk unutur.
En iyisi sen bana tarif defteri hazırla ilerde oradan bakar bakar yaparım derdi.
Aslında banada lazım çünkü bazı tarifleri yapmaya ara verince hatırlamakta zorluk çekiyor hafıza.
Evde de fazlalık oraya koy buraya koy ı-ıh hiç sevmiyorum fazlalığı evde.. Böyle sanal ortamda gmail hesabımızın kullanmadığımız ve her geçen gün artan bilmem kaç kb'lık boş alanım duruyorken ne diye evde kara kaplı defterler tutayımki ?
Aslen çıkış noktam buydu.. Hem kendime hem de kızkardeşim gibi yemek yapmak isteyenlere kaybolmayacak, her an el altında, (ama evde değil) bool fotoğraflı ve anlatımlı bir tarif defteri yapmak!
Bu arada evde geçen şu ömrüme bir uğraş olur oyalanırım dedim. Gerçektende şu an evde oğlumdan sonra en fazla vakti blog için harcıyorum..
Temel britanica hesabı bazı yemeklerimi bol fotograflı olmasının ikinci sebebi ise fotograf çekmeyi çok seviyorum. Daha önceleri konu mankenim oğlumdu, şimdi birde mutfağım var. Üstelik bunları çekmek daha kolay oldukları yerde duruyorlar.
Bulutu yakalayıp çekmekse daha zor!! Çünkü uyurken bile kıpırtısız duramıyor mübarek.. ee haliylede flaşsız yada makro çekmeye kalktığımda sanki ufo çekmişim gibi kayık görüntüler elde ediyorum.
Mutfaktaysa ellerin sürekli bulaşık olma ihtimali var ama küçük tripotumun üstünde makina her daim hazır ,elime almam gerekmiyor bile.. O yüzden çok daha kolay ;)
malzemeler :
1 adet sarmalık lahana (resimdeki gibi küçük ama geniş yapraklı)
200 gr kadar üzüm yağrağı ( yaprağınız ince, az damarlı tercihen tokat yada ege yaprağı olsun)
iç malzemesi için :
2 ad. soğan
300 gr. dana kıyma
1 bardak pirinç
1 tutam maydonoz
1 tutam taze nane
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salçatuz, karabiber
- Lahananızın yapraklarını daha kolay çıkartabilmeniz için kök kısmını bıçakla içe doğru oyarak kesin.
- Kaynar suya fazla sıkıştırmadan parti parti atıp haşlayın. Çok haşlamayın dağılır, az haşlarsanızda sarması zor olur. Damarlı kısmına tırnak geçirebilecek kadar haşlamanız yeterli olur. (Lahanaları haşladıktan sonra üzüm yapraklarınızıda salamuraysa kaynar suya koyup yumuşatın, çiğ yapraksa onuda lahana yaprakları gibi kaynar suda biraz haşlayın.)
- Sonra lahana yapraklarını tel süzgeçe çıkartarak soğuk sudan geçirin.
- İç malzemesini bir kapta karıştırın.
- lahana yaprağının ortasından geçen damar kısmını resimdeki gibi bıçakla kesip yaprağı düzleyin.
- İç harcınızı yaprağın enine (bknz. resimdeki gibi) iç harcınızdan 1 yemek kaşığı koyun ve yaprağın sağından ve solundan harcın üstüne doğru katlayın.
- Lahanayı (asma yaprağının tersine) enine sarması daha kolaydır ve pişerkende dağılmaz.
- Yaprağınızın açık kalan bir ucundan diğerine sıkıca rulo yaparak dürün.
- Tencereye yerleştirmeden önce avucunuzda yavaşça sıkıştırın. Yapraklarınızı iç bitene kadar sarmaya devam edin. (artanı buzluğa kaldırın. kızmet bir dahaki sefere artık :))
- Dolmalarınızın 1 parmak üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte 25-30 dk. pişirin. Ilık servis yapın. Gerçi hemen soğumazlar zaten... Afiyet olsun!
0 Responses to "etli lahana ve yaprak sarması"
Yorum Gönder