KIRGIZ MANTISI

Author: LUGAS // Category:

Kirgiz Mantisini ilk kez gecen yil yemistim. Kirgizistan'dan gelen Turk bir arkadasim yapmisti. Sagolsun geldi, banada ogretti. Gercektende muhtesem bir tadi var. Normal mantiyla hicbir ilgisi yok aslinda tad olarak, hatta cok daha lezzetli diyebilirim.


Kirgiz mantisida elle yenen bir yemek. Catal bicakla yemeyi denerseniz, basarili olamadiginizi goreceksiniz. Elle yediginizde hem dagilmiyor, hemde daha lezzetli oluyor.




Kirgiz mantisinin en buyuk ozelligi ise buhar tenceresinde pismesi. Hayatimda ilk kez boyle bir tencere gordum. Burada Kirgiz bir arkadasim var, sagolsun tencereyide ondan aldik. Gercektende cok ilginc bir tencere. Tencerenin en alt kismi normal tencere seklinde, icine su konuyor. Diger 3 kati ise delikli, kevgir seklinde yani. Pisireceginiz yemekleri oraya koyuyorsunuz ve asagidaki su kaynadikca, buhar deliklerden gecip, yemegi pisiriyor ve inanilmaz lezzetli oluyor. Buhar tenceresi bulamazsaniz. Tefalin buharli pisiricilerindende alabilirsiniz. Bu lezzeti tattiktan sonra ben almaya karar verdim, cunku buralarda buhar tenceresi yok.



Gelelim tarife. Safha safha fotograflayarak sunmaya calistim Kirgiz Mantisini, sizlere. Cunku en kolay resimler anlatiyor yemekleri. Iste Kirgiz Mantimizin tarifi ve fotograflari... Diger manti ve makarna tariflerim icin lutfen tiklayin...

MALZEMELER

Hamuru Icin

1 Yumurta

3 Su Bardagi Ilik Su

Tuz

Aldigi Kadar Un

Ic Harci Icin

500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana

250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan

Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)

Tuz, Karabiber

YAPILISI

Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buhar tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, siz arzunuza gore sunabilirsiniz.

AFIYET OLSUN





0 Responses to "KIRGIZ MANTISI"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...