Sucuk ve Peynir

Author: LUGAS // Category:


Ev yapımı sucukla ve lor peyniriyle hazırlanmış kanepeler


Her şeyin sahtesinin yapılabildiği bir ülkede yaşıyoruz. Salam , sosis, sucuk gibi ürünler, sahtesinden kaçabilsek bile katkı maddeleriyle bizi tehdit ediyor. Anneannem , zamanında sucuğu ve pastırmayı kendisi hazırlardı. Şimdi kim uğraşacak diyorsanız, merak etmeyin sucuk yapımı gerçekten kolay. Tarif anneme ait:
  • 1/2 kilo az yağlı dana kıyma,
  • 2 çay kaşığı kimyon,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1/ 2 çay kaşığı yenibahar
  • isteğe göre sarımsak ( 1 diş - 5 diş size bağlı)
  • tuz
  • toz tatlı kırmızı biber , isterseniz acı pul biber
  • yarım çay bardağı galeta unu
Tüm malzeme karıştılıp çok iyi yoğurulur. Streç üzerinde, bir kullanımlık miktarlara sucuk şekli verilip sıkıca sarılır. Kokusu çıkmayacak bir kaba konup (cam kavanoza koyuyorum) derin dondurucuda bekletilir. Kullanılacak miktar alınıp buzdolabında çözdürüldükten sonra doğranarak ağzı kapalı tencerede , zeytinyağında kızartılır.

Lor Peyniri

Lor peynirinin besleyicilik değerinin , diğer peynirlere oranla daha fazla olduğunu öğrendim.Peynir suyu ve yoğurt suyu WHEY protein içeriyormuş . Whey protein kasların gelişmesi ve çocuklarda kemiklerin uzaması, sağlam olması için önemli( yetişkinler için de önemli tabii). Çökelek ve lor peyniri yapıldığında üstte kalan su kısmı yüksek oranda Whey protein içeriyor. Bu su atılmayıp buzdolabında saklanabilir, gerektiğinde hamur işlerinde ve yemek yapımında kullanılır.
Ayşe bebekken kilolarca çökelek yapmışımdır. Ünye'de kaldığımız dönemde evimizin önünde köylü pazarı kurulurdu ve oradan güvenilir süt alıp çökelek haline dönüştürürdüm. Çeşit çeşit şeyle karıştırıp yedirmeye çalışırdım. Ne günler geçirdik. Şimdi arasıra yapıyorum lor ve çökelek. Özellikle pastörize sütün günü geçmişse hemen peynir haline dönüştürerek değerlendiriyorum. Bu da genelde az miktarda sütten oluyor.
Lo yapımı şöyle:
500 ml süt kaynatılır. Kaynayan süte , suyla peynir (yeşilimsi bir su çıkacak) ayrışana kadar ılık yoğurt katılır. Yoğurt sulu da olabilir. Bez torbada peynirin suyu süzdürülür.

0 Responses to "Sucuk ve Peynir"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...