semla

Author: LUGAS // Category: ,

½ paket yaş maya
100 gr margarin
2 ½ dl = 250 ml süt
1 yumurta
1 dl = 90 gr şeker
2 fiske tuz
2 fiske toz amonyak
7 dl = 420 gr un
Üzeri için :
Yumurta
Içi :
100 gr badem ezmesi
3 yemek kaşığı süt
200 ml krema
Pudra şekeri

Bir kapta mayayı ufala. Yağı erit, sütü ekle ve 37°C ye gelmesini sağla. Mayanın üzerine birazını dökerek mayayı erit. Gerisini de dökerek, yumurta, şeker, tuz, amonyak ve unu kat. Pürüzsüz bir hamur elde et. 30 dakika mayalandır. Hamuru unlanmış bir zeminde tekrar yoğurarak, 10 eşit parçaya böl. Her parçaya, tabanları düz olacak şekilde yuvarlak şekil ver. Fırın tepsisine diz. 20 dakika üzeri örtülü şekilde mayalandır. Çırpılmış yumurta sür ve 250°C de 10 dakika renk alana kadar kızart. Hamurlar soğuduktan sonra tepelerinden kapak kes ve içlerini dikkatlice çıkar. çıkarılan içleri, rendelenmiş badem ezmesi ve süt ile karıştır. Bu karışımı hamurlara doldur. Kremayı sertleşene kadar çırp. Sıkma torbası ile hamurlara doldur ve kapakları üzerlerine koyup pudra şekeri serp. Kremalar hacmini yitirmeden tüketilmesi gerekir. Kökeni katolik geleneklerine dayanan semla oruç zamanı bittiğinde yenen bir tatlı türü imiş. Kral Gustav Vasa tarafından 16. yüzyılda Isveç`e getirilen semla her sene büyük bir iştahla tüketilir.

0 Responses to "semla"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...