Nar - Ye

Author: LUGAS // Category: ,
Bir bilmecem var size:

Pazardan aldım bir tane
Eve geldim bin tane

Narın lezzetinden çok rengine tutkunum desem ... Kıpkırmızı büyülü tanelerine...Narın çiçeği ayrı renk, tanesi, kabuğu ayrı ışıltı.Bütünüyle rengiyle, kokusuyla, lezzetiyle özel bir meyve.Onlarca yemek ve tatlıya lezzet verip , renk katmasının yanısıra vazgeçilmez nar ekşisinin de kaynağı .Salataların , özellikle kısırın olmazsa olmaz malzemesi nar ekşisi ; nar tanelerinin ezilip suyu çıkarılarak yoğunlaşana kadar kaynatılması ile elde ediliyor.Market raflarını şöyle bir yokladım. Nar ekşisinin yanısıra, organik nar suyu ve en ilginci nar kapsülleri içeren şişeler sıralanmış.Nar konsatresi, antioxidant özelliği ve daha bilumum yararlarından dolayı her yemekten sonra ilaç niyetine yutulmak üzere kapsül için de satılıyor.10 kapsülden oluşan şişesi 60 YTL.Narın mutfaktan sağlığa , edebiyattan mitolojiye, şarkılardan, sevgiliye özel bir hediye oluşuna kadar uzanan hikayesinden hepimiz kendimize pay çıkarabiliriz. Nar meyvesi güzelliğiyle, bereketiyle yanımızda dururken ona ulaşmak biraz zahmetli. Neden derseniz nar ayıklamak cidden zor geliyor bana, biraz sabır istiyor. Mutfağım minik minik nar damlacıklarına boğuluyor.Eh ne yapalım her güzelin bir kusuru , nazı olur artık...
Nar Şuruplu Krem Karamel


Malzemeler
  • 1/2 litre süt
  • 6 tane yumurta
  • 125 gr şeker
  • 2-3 fiske limon kabuğu rendesi
  • 1/2 paket vanilya
Karamel için :3-4 kaşık şeker +4-5 kaşık su
Nar şurubu için: 1 bardak nar tanesi, 4 kaşık esmer toz şeker, 1 bardak su

Yapılışı
  • Önce nar şurubunu hazırlamak için, tencereye tüm şurup malzemelerini aktarın. Önce hararetli sonra kısık ateşte suyunu yarı yarıya çekene kadar kaynatın.
  • Karamel yapmak için şekeri 5-6 kaşık suyla kaynatarak yakmadan pekmez renginde karamelleştirin, ve bekletmeden (soğuyunca donuyor) krem karamel yapacağınız kalıba dökün.

  • Diğer tarafta 3 yumurtanın bütününü, 3 yumurtanın da sarısını mikserle karıştırın. Şekeri ve sütü ayrı bir kapta ılıtın ,yumurtalı karışıma ekleyin. Vanilyayı ve limon kabuğu rendesini de atıp homojen bir karışım hazırlayarak krem karamel kalıbına boşaltın.
  • Bu kalıbı , yarısını geçecek kadar sıcak su doldurduğunuz daha büyük bir kabın içine oturtarak fırına koyun. 100 C de suyu kaynatmadan katılaşana kadar pişirin.

  • Katılaşan krem karameli fırından çıkarıp suyun içinde soğutun sonra kalıptan ters çevirerek üzerine nar şurubu gezdirip servis yapın.

Narlı Bahçe Salatası


Nar ekşili ve mevsiminde olduğumuza göre narlı salata iftar için iyi seçim.Bahçe malzemeleri: Yeşil soğan, domates,yeşil biber,taze nane, maydanoz. Bunların arasına narı da eklemek isterdim . Daha çok Ege ve Akdeniz bitkisi olarak bilinen nar deniz seviyesinden 1000 m yükseklikte yetişebiliyormuş, Ankara 850 rakım olduğuna göre mümkün olabilir , en azından süs narı yetiştirenleri biliyorum.Salatada başka hangi malzemeler var derseniz: Haşlanmış pirinç, sumak, kekik, taze fesleğen,sızma zeytinyağı,nar taneleri, nar ekşisi, tuz. Marul, ıspanak, tatlı kuru soğan ve yeşil zeytin de eklenebilir.

Nar tanelerini bir kaseye doldurup kaşıklamak en sağlıklısı .Böylesi misafirler içinde oldukça şık bir ikram olur.

0 Responses to "Nar - Ye"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...