kaz boğazı baklava

Author: LUGAS // Category:





Bu kalori bombası güzelim tatlı annemin memleketinden (sinop-ayancık) bayramlarda yapılan özel bir baklava çeşididir. Bizim oralarda nam-ı diğer kocakarı gerdanı diye anılır. Niye öyle dediklerini üstteki resimlerden tahmin edersiniz herhalde :)
Bunu ben yapmadım, yaptım demeyi çok isterdim ama.. malesef..henüz usta mertebesinde değilim.. senelerdir arife günlerinde annemin etrafında çırak konumunda fır fır döndüğümden, nasıl yapıldığını iyi biliyorum ama bilmek başka yapmak başka değilmi? :))
o yüzden bilsemde tarif annemin ağzından, yüklemesi benden..

malzemeler;
baklava hamuru için;
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ - yarım pakette sanayağ
1 pk. kabartma tozu
aldığı kadar un
1/2 kg. nişasta (yufka açabilmek için)
1/2 ceviziçi (açılan yufkaların içine)
250 gr tereyağ (hazırlanan baklavaya dökmek için)
şerbeti için;
1 lt su
3.5 su bardağı şeker
yarım limon

Baklava hamurunu hazırlarken önce bütün sıvı malzemeyi karıştırın ve elenmiş un ekleyerek kulak memesi kıvamında güzelce yoğurun. Sonra 1 saat dinlenmeye bırakın.. Yumruk büyüklüğünde bezeler yapın ve tekrar 10 dk. dinlendirin.. Sonra mümkün olduğunca ince yufkalar açın. Bezeleri 3erli gruplar halinde açın ki ne çok nemli kalsın nede çok kurusun. 3.yü açtıktan sonra ilk açtığınızı sofraya geri alın içine bolca ceviz serpiştirip, dikkatlice oklavaya rulo halinde sarın. Sonra yine dikkatlice oklavayı içinden çıkartıp, büzülmüş baklava rulosunu, yuvarlak tepsiye en dıştan başlayarak dizin. Dizme işlemi bitince 2 parmak genişliğinde sıra sıra kesin ve üstüne erittiğiniz 250 gr. tereyağını gezdirin. 200 derecede ısıtılmış fırına atıverin.. Baklava nar gibi kızarınca olmuş demektir, çıkarın ve soğumaya bırakın.. Zor kısmı bitti..

Şerbeti 5 dk kaynatıp limonunu ekleyin ve ateşten alın fazla kaynamasın çok ağdalanır.. şerbet sıcak, hamur soğuk! formül bu! İyice heryerine şerbeti döktüğünüz baklavanızın tadına bakmakta acele etmeyin! Çünküüüü bir dilim baklava tepsiden çıktığı anda, tepsideki şerbet hemmeen açılan boş kısma doğru kayar ne kadar bekletsenizde şerbeti yeterince nüfuz etmez. benden sölemesi ;)
Yok bu gerdan kıvırmayı beceremem ama tepsi baklavasını kıvırırım derseniz, yufkaları rulo yapmayın direk tepsiye yayarak içinede cevizini koyarak sırayla dizersenizde tepside baklava olur...

Bu baklavayı ilk kez yapıpta üstesinden gelenleri ayakta alkışlıyorum arkadaşlar.
Afiyet ball şeker...

0 Responses to "kaz boğazı baklava"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...