YOĞURT NASIL YAPILIR? MICRODALGADA SÜT KAYNATMA YÖNTEMİ

Author: LUGAS // Category:
DANONE DE NE? YOĞURDU KENDİN YAP, KENDİN YE!

Canım bir güzel yoğurt çekmişti. Biz de almak için markete gittik fakat raflar diyet, meyveli ve şekerli yoğurtlarla doluydu. Nerde bizim miss gibi Turkish yoğurtlar. Neyse sonunda bulduk ve o günlük yoğurt ihtiyacımız karşılanmış oldu. Ama her zaman el altında bulunduracağım bir yoğurt şarttı. Arada ayran yap, cacık yap, salataya sos yap! Nerde o bolluk! Nerde annemin nefis yoğurtları. Bizim pastörize market yoğurduyla şöyle koca bir kase yoğurt yapsam, tutarmıydı? Ya tutarsa! :)

Bir fıkra arası : Ya tutarsa!
Hocanın göl başında bir işle meşgul olduğu bir sırada dostları yanına gelir. Orada ne iş yaptığını sorarlar.

Nasreddin Hoca, büyük bir ciddiyetle şu cevabı verir.
-Göle yoğurt mayası çalıyorum.
Arkadaşları hep birlikte gülerler ve birisi:
-Sen delirdin mi hoca? Hiç kocaman göl senin çalacağın maya ile yoğurt haline gelir mi? Hiç göle çalınan maya tutar mı? diye sorar.
Hoca manalı bir gülümseme ile.
-Ya tutarsa? diye cevap verir.
Kaynak: geocities.com/cocukdunyasi
6 resimli adımla, yoğurt nasıl yapılır?


Taşıyor taşıyor o da ne taşmayan süt!

1.2.3.Adımlar için genel açıklama:
Yoğurt yapmanın en zor yanı sütü kaynatmaktır. Süt ocakta siz başında nöbet tutarsınız. Ne zaman başından ayrılsanız o an süt anlar ve taşar. Fakat microdalga ile bu çile bitti. :) Süt microdalga fırında hiç taşmadan, dibi tutmadan kaynayabiliyor, artık sütü binbir işkence ile kaynatmanıza gerek yok. Süt kaynarken tam taşacak gibi oluryor ama taşmıyor. Gerçekten çok ilginç, yaptığımız tüm yoğurt denemelerinde sonuç başarılıydı. UYARI: Benim gibi akıllılık edip de bir bardak sıcak sütü de kaynatıvereyim demeyin! Çünkü bardaktaki süt taşıyor. :{

4.5.6. Adımlar için genel açıklama:
Yoğurt içinde canlı bakteri bulunduran bir süt ürünüdür. Bu bakteriler uygun sıcaklıklarda üreyerek çoğalabiliyorlar. Yoğurt bakterisi süte karışınca da uygun sıcaklıkta burada çoğalıyor ve sütü yoğurt haline getiriyor.
Malzemeler:
*Yarım bardak yoğurt ama ekşi olmasın.
*Bir büyük cam kasede yaklaşık 2 litre süt
*Microdalga fırın
*Battaniye :)
Hazırlanışı:
2 litre sütü yaklaşık 40 dakika microdalgada kaynatın. Kaynatmadan da yoğurt yapabilirsiniz sonuçta pastörize sütlerde mikrop yok fakat süt kaynatılınca daha güzel ve sert kıvamlı yoğurtlar oluyor. Microdalga fırın da şart değil ocak üstünde de kaynatabilirsiniz. Ama fazla zahmetli olacağını düşünüyorum. Kaynamış sütün üzerinden kaymağını güzelce ayırın ( kahvaltıda balla yemek nefis oluyor). Sütü soğuması için bırakın. Dikkat etmeniz gereken bakterilerin üremesi gereken sıcaklığı yakalamak, bunu anlamak için serçe barmağınızı süte batırın, parmağınızı sütün içinde 5-10 saniye yanmadan tutabiliyorsanız süt uygun sıcaklıkta demektir.
Biraz sütü ve yarım bardak yoğurdu bir kase içinde iyice eriyinceye kadar karıştırın. Kasedeki süt ve yoğurt karışımını, sıcak sütün üzerinde gezdirin. Mümkün olduğunca heryere karışım dağılsın. Daha sonra bir kaşık yardımıyla da sütü karıştırınız. Böylelikle bakteriler her yere eşit bir şekilde dağılıyor. Üzerini streç ile iyice kapatın ve battaniye içine güzelce sarın, bir gece bekledikten sonra yoğurdunuz hazırdır. Battaniyeyi açtığınızda kasenin hala ılık olduğunu göreceksiniz, eee ne de olsa bütün gece bakteriler sizin için çalıştılar.
Afiyetle
ayseyaman

Duyuru: Sevgili Halenzemizi kırmıyor ve sıradaki parçamızı onun için çalıyoruz. Ya Tutarsa! Tıklayabilirsiniz :)

0 Responses to "YOĞURT NASIL YAPILIR? MICRODALGADA SÜT KAYNATMA YÖNTEMİ"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...