Ben iç malzeme olarak sosis, mantar ve yeşil biber tercih ettim.
Tek kusuru bence yufka ve iç malzeme dağılımı homojen değildi. Bir sonraki deneyişimde, malzemeyi 2 kat şeklinde koymayı planlıyorum.
Tabii kullanılan kabın derinliği de çok önemli. Eğer kabınız derinse malzeme 3 kat bile konabilir. Örneğin 2 kat yufka ve iç , tekrar iki kat yufka ve iç şeklinde....
Vereceğim tarifi de homojen dağılım elde edebileceğiniz şekilde veriyorum.
Malzemeler (6 adet brownie ve 6 adet muffin kalıbı için)
3 adet yufka (yufkaların kalın kısımlarını mümkünse kullanmayalım)
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
Ayrıca 1 yumurta
5 adet küçük parçalara bölünmüş uzun sosis
10 tane küçük parçalara bölünmüş irice mantar
2-3 tane küçük doğranmış yeşil tatlı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz. Bir tavaya zeytinyağı ve biberler konur, kavrulur.
Üzerine mantarlar eklenir. Mantarlar pişince sosisler ilave edilir ve pişirilir.
Tuz ve karabiber ilave edilir.
Sosu için 3 adet yumurta, süt ve sıvıyağ bir kavanoza koyup, iyice çalkalanır.
Yufkaların bir tanesi, kapların dışına taşacak büyüklükte parçalara ayrılarak, yağlanmış kapların içine yanları sarkıtılarak yerleştirilir.
Yufkaların üzerine birer çorba kaşığı sostan dökülür ve kalıba göre küçük parçalara ayrılmış yufkalardan bir kat konur. Tekrar 1 kaşık sos ve 1 kat yufka konur.
(Kalıbın içine ilk döşediğimiz yufkayı, kat sayısının haricinde tutuyoruz.)
Tekrar sos ve bir kaşık sosisli içten konur. Sonra sırasıyla yufka, sos, yufka, sos şeklinde devam edilir. 2. kattan sonra sosisli içten konur. Ve 2 kat yufka olacak şekilde, yufka ve sos sırasıyla kalıplara yerleştirilir.
Eğer kabınız yeterince derinse, bu işleme devam edebilirsiniz.
Fakat kabın en altına koyduğunuz yufkayı, en üst kat yufkanın üstüne kapattığınızda, kapta sos ekleyebilmeniz için boşluk kalması gerekmektedir. Yoksa böreklerin üstleri kuru olur.
Kapların dışına taşan yufkalar da kapatıldıktan sonra, kalan sosa 1 adet yumurta daha ilave edilir, karıştırılır ve 2 şer çorba kaşığı kadar sostan her bir börek parçasının üstüne dökülür ve kaşığın tersi ile, tüm yufkanın üstünü ıslatacak şekilde yaydırılır.
180 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dk ya da üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.
0 Responses to "MUFFIN BÖREK"
Yorum Gönder