Evde ekmek yapmayı çok seviyoruz. Elimin üzerinin un, içinin hamurla kaplanması ve burnuma gelen maya kokusu artık hoşuma gidiyor, keyif alıyorum. El yapımı mis gibi köy ekmeği yemek de cabası. Evde kendimize bir de hobi bulduk; buzdolabımızda ekmek yapmak için bekleyen canlı mayalarımız var artık. Onları haftada bir besliyor, kaselerindeki fazlalıkları alıyoruz. Ve kendi artıklarında boğulmamalarını ümit ediyoruz. :) Hazırladığımız bu mayaya ekşi maya ya da ön maya ( Sourdough starter) deniliyor. Ekşi maya ile yapılan ekmeklerin, her evde kendine özgü bir lezzet alabildiğini duyunca önce çok şaşırmıştım. Verimli, güzel mayaların babadan oğula geçerek yıllarca yaşadığına ise inanamadım. Ekşi mayanın oluşması içi gereken sadece un, süt ve havaymış. Bu üçü de her evde, her ülkede bulunduğu yere göre karakteristik özellikler gösterirmiş.. Şanslıysanız, sizin evin havasında da bol miktarda maya ve dost canlısı bakteriler vardır. :)))
Evinizde makinasız ekmek yapmak aslında hiç de zor değil. Emek ve biraz da sabırla lezzetli ekmekler yapabilirsiniz. Özellikle Ramazan'da fırınlara yapılan baskınlar, kapatılan, mühürlene fırınları düşününce bu kadar zahmete de değer hanımlar.:))))))
1.Ekşi Maya ya da ön maya için malzemeler: ( Sourdough starter)
* 2 su bardağı un ( 1 su bardağı un ~ 150gr)* 2 su bardağı süt ( ya da su )
2.Maya köpüğü için malzemeler: (Sponge)
* 1 su bardağı ekşi maya
* 2 su bardağı su ( 1 su bardağı su ~ 240 ml)
* 2 su bardağı un
3. Ekmek hamuru için malzemeler
* 1 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı tuz
* 5-6 su bardağı un
1. Ekşi maya nasıl yapılır?
Başlangıç mayamız cam kasede hazırlanır. Kasenin içine un ve süt konup, tahta kaşıkla karıştırılır.Plastik streçle üzeri kapatılıp, oda sıcaklığında 3-4 gün bekletilir. Günde 1 defa karıştırılır.Eğer hamur yüzeyinde baloncuklar var ve kokusu güzelse, eviniz hava da uçan mayalarını çekiyor demektir. Bu da ekmeğimizin en önemli özelliğidir. Eğer hamurunuz pembe görünüyor, kötü kokuyorsa mayanızı atın ve tekrar deneyin.
2. Mayalı köpük hamuru nasıl yapılır?(Sponge)
Ekmek yapmadan bir gece önce köpük hazırlanmalıdır.1 su bardağı ekşi maya, su, un ile birlikte geniş bir kasede tahta kaşıkla karıştırılır. Kase daha sonra streçle kapatılır ve bir gece oda sıcaklığında bekletilir. Ertesi gün 1 su bardağı kadar hazırladığımız köpükten alınır ve esas ekşi mayaya katılır. Amaç gelecekte bu ekşi mayayı başka ekmek yapımlarında kullanmaktır. Eğer kısa bir süre içinde tekrar ekmek yapmayacaksanız buzdolabında mayayı (ekşi) saklayın. Haftada bir yarım su bardağı un ve çeyrek su bardağı soğuk su ile besleyip, karıştırın, üzerine streçini koyup, buzdolabınıza kaldırın.
3. Ekmek hamuru nasıl yapılır?
Su ve 3 su bardağı un hazırladığımız köpüğe katılıp, tahta kaşıkla güzelce karıştırılır. Daha sonra 2-3 su bardağı una tuzu da ekleyip hamura katılır. Yumuşak bir kıvam elde edinceye kadar karıştırılır. Daha sonra unlu bir yüzeye hamur alınır ve 5-7 dakika boyunca yoğurulur. Hamur biraz unlanan kabına tekrar geri alınır. Plastik streçle hamurun kurumaması için kaplayın. Hamur iki katına çıkmasını bekleyin. Yaklaşık 6 saat. İki katından daha fazla ekmek hamuru şişmemelidir.İki katına çıkan ekmek hamurunu unlu yüzeye dökün. Elinizle hamuru toparlayın, hamurun unla temas ettiği yüzey pürüssüz olmalıdır. Kasenin içine mutfak havlusu serip, içini iyice unlayın ve hamurun pürüzsüz yüzeyi altta kalacak şekilde koyun. Üst kısmını parmaklarınızla bürüştürün. Aşağıdaki resim bakınız. Üzerini unlayıp, nemli havlu kapatın. 2-4 saat kadar tekrar hamurun iki katına çıkmasını bekleyin.
Tepsiyi fırının alttan 3.sırasına gelecek şekilde ayarlayın. Sıcaklık 230 derecedir.
Hamurun üzerini biraz daha unlayıp, üzerine tepsiyi kapatın, ters çevirin. Ekmeğin üzerine uzun ve derin, çarpı şeklinde, resimdeki gibi iki çizgi atın. Üzerine elinizle su serpin. Hemen beklemeden sıcak fırına verin. 30 dk pişdikten sonra sıcaklığı 200 dereceye düşürüp, 25-30 dakika daha ekmek kahverengileşene kadar pişirin. Kesmeden önce soğumasını bekleyiniz.
Afiyetle.
Kaynak: Williams Sonoma
0 Responses to "EKŞİ MAYALI EKMEK YAPIMI: KÖY EKMEĞİ"
Yorum Gönder