ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA ve ÖZEL GÜNLER
Author: LUGAS // Category:
Son günlerde neler yaptığımı bu toplama resim ile paylaşmak istedim. Beni merak eden arkadaşlarım oldu, sizler bitanesiniz, bu resimler sizler için. Yeni birşeyler yapamıyorum, yaptıklarım hep tekrar; şekerden çiçekler, pastalar ve çikolata süslemeler. ;)
Umarım yakın zamanda şeytanın bacağını kırar, size güzel değişik tariflerle tekrar merhaba derim.
Okulum da tam gaz gidiyor, ingilizce öğrenmek için çırpınıp duruyoruz, ben ve arkadaşlarım çok çalışıyoruz çoook! :)
*********************************************************************
Size geçenlerde katıldığım bir tatlı yarışmasından bahsetmiştim ya şimdi o gün yaşanılanları ve geç de olsa tarifimi yayınlıyorum.
Yarışma eşimin okulundaki bir piknikte düzenlenmişti.
Pastamı ve üzerindeki süslemeleri önce şeker hamurundan sonra çikolatadan yapmaya karar vermiştim. Universite logosu, spor takımı vb. süslemeleri ufaktan çalışmış, resimler çizmiştim sonra her ikisinden de vazgeçip ortaya yukarıdaki pastayı çıkartmıştım.
Pastamın katlarını sanki kaçak inşaatmış gibi çıktıkça çıktım. (Bir dahaki sefere yine 4 katlı bir pasta yaparsam mutlaka ortasına çubuklar dikeceğim ki pasta sağlam olsun, keserken sağa sola yamulmasın.:) Pastayı şeker hamuruyla kaplamaktan vazgeçince, yapılabilecek tek şey pastayı kakao ve çikolata parçalarına bulamaktı. Neyse sonunda küçük çatlaklar olmasına rağmen pastayı güzelce kaplıyorum.
Bir yandan da muffin kağıtlarından çikolata çanakları yaptım. Bu çanaklar ve içindeki çileklerle pastamı süsleyecektim.
En nihayet beklenen an geldi, pastamı ve çikolata çanaklarımı taşıma kaplarıma koyup, heyecanla alana gittik. Biz alana gidinceye kadar benim çikolata çanaklarım yukarıdaki görüntüyü aldı. Muffin kağıtlarını kullanarak yaptığım çikolata çanaklarım çiçek gibi açtı, gözümün önünde sıcaktan eriyip gittiler. Pastanın da çatlakları genişledi.
Ben resim çekemediğime mi yansam, erimiş çikolatalarıma mı yansam, yoksa çatlak pastama mı yansam diye düşünürken gözüm diğer rakip tatlılara takılıyor.
"o da ne!" marketten mini kekler alıp amerikan bayrağı ile süslemişler ve daha neler neler.
"Sanırım ben yanlış yere geldim " dedim ve eşimle gülmeye başladık.
Anlayacağınız ben işi fazla abartmıştım, kimse de umursamamış yarışmayı, 2 saat orada sadece hediyemizi alıp gitmek için bekledik! :) Çünkü kazanan baştan belliydi :) Neyse ki hediyem ve aldığım onca güzel iltifat tüm emeğime değdi. William Sonoma amcanın kek tarifini uyguladım onun mutfak aletleri mağazasından da hediyelerimi kaptım, güzel bir tesadüftü.
İşte böyle bir çırpıda yazdım olanları, güzel bir tecrübeydi benim için güzel bir hatıra şimdi geldik beklenen tarifimize....
Yine basiretim bağlandı ve eski pandispanya tarifimden vazgeçemedim. Her zamanki William Sonoma amca tarifimi aşağıya ekliyorum. Nefis muhallebi tarifi yani pasta dolgu kreması da Günebakan Tarlalarından sevgili Hülya'ya ait, o da Emel Başdoğan'dan almış dolgu kremasını. Her ikisine de sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, ellerinize sağlık diyorum. Böyle kuru kuru olmaz, hediyeleri kırışmak lazım değil mi? :)
Pandispanya Tarifi:
Malzemeleri: (1 adet için)
* Yarım + çeyrek bardak şeker (kap ~185 gr)
* Yarım + çeyrek bardak kek unu (kap ~ 90 gr)
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 paket vanilya
Hazırlanışı: (Pastam için 2 adet pandispanya pişirdim.)
20 cm lik kelepçeli kalıp yağlanıp, unlanır.
Fırın ayarı 180 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.
1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya da eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıba dökülür.
4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
6. Ara katlar için aşağıdaki muhallebi tarifi hazırlanır, her kat süt ile ıslatılır, damla çikolata ve çilek dilimleri serpilir. Afiyetle.
Pasta Dolgu Kreması:
Malzemeler;
*2 su bardağı süt
*1/3 su bardağı nişasta
*1,5 yemek kaşığı un
*Yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
*1 paket vanilya
*1 yumurta
*Yarım paket süt kreması
Hazırlanışı;
1. Orta boy kapaklı sos tenceresi içine, süt ve yumurta koyulur, çırpılır. Karıştırmaya devam ederek un, nişasta, şeker süte elenir.
2. Sonra kısıt ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. En son vanilya eklenir, karıştırılır.
3. Sos tenceresinin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. (Ben bu tür aşamalarda geniş bir kaba soğuk su koyup muhallebi dolu sos tenceremi bu su içinde soğumaya bırakıyorum.)
4. Bir yandan süt kremanızı mikser ile sert krema oluncaya kadar çırpın ve muhallebiniz soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
5. Muhallebiniz soğuyunca krema ile pürüzsüz bir kıvama gelince karar çırpın. Afiyetle.
Herkese tatlı bir hafta dilerim.
Sevgilerle
Umarım yakın zamanda şeytanın bacağını kırar, size güzel değişik tariflerle tekrar merhaba derim.
Okulum da tam gaz gidiyor, ingilizce öğrenmek için çırpınıp duruyoruz, ben ve arkadaşlarım çok çalışıyoruz çoook! :)
*********************************************************************
Size geçenlerde katıldığım bir tatlı yarışmasından bahsetmiştim ya şimdi o gün yaşanılanları ve geç de olsa tarifimi yayınlıyorum.
Yarışma eşimin okulundaki bir piknikte düzenlenmişti.
Pastamı ve üzerindeki süslemeleri önce şeker hamurundan sonra çikolatadan yapmaya karar vermiştim. Universite logosu, spor takımı vb. süslemeleri ufaktan çalışmış, resimler çizmiştim sonra her ikisinden de vazgeçip ortaya yukarıdaki pastayı çıkartmıştım.
Pastamın katlarını sanki kaçak inşaatmış gibi çıktıkça çıktım. (Bir dahaki sefere yine 4 katlı bir pasta yaparsam mutlaka ortasına çubuklar dikeceğim ki pasta sağlam olsun, keserken sağa sola yamulmasın.:) Pastayı şeker hamuruyla kaplamaktan vazgeçince, yapılabilecek tek şey pastayı kakao ve çikolata parçalarına bulamaktı. Neyse sonunda küçük çatlaklar olmasına rağmen pastayı güzelce kaplıyorum.
Bir yandan da muffin kağıtlarından çikolata çanakları yaptım. Bu çanaklar ve içindeki çileklerle pastamı süsleyecektim.
En nihayet beklenen an geldi, pastamı ve çikolata çanaklarımı taşıma kaplarıma koyup, heyecanla alana gittik. Biz alana gidinceye kadar benim çikolata çanaklarım yukarıdaki görüntüyü aldı. Muffin kağıtlarını kullanarak yaptığım çikolata çanaklarım çiçek gibi açtı, gözümün önünde sıcaktan eriyip gittiler. Pastanın da çatlakları genişledi.
Ben resim çekemediğime mi yansam, erimiş çikolatalarıma mı yansam, yoksa çatlak pastama mı yansam diye düşünürken gözüm diğer rakip tatlılara takılıyor.
"o da ne!" marketten mini kekler alıp amerikan bayrağı ile süslemişler ve daha neler neler.
"Sanırım ben yanlış yere geldim " dedim ve eşimle gülmeye başladık.
Anlayacağınız ben işi fazla abartmıştım, kimse de umursamamış yarışmayı, 2 saat orada sadece hediyemizi alıp gitmek için bekledik! :) Çünkü kazanan baştan belliydi :) Neyse ki hediyem ve aldığım onca güzel iltifat tüm emeğime değdi. William Sonoma amcanın kek tarifini uyguladım onun mutfak aletleri mağazasından da hediyelerimi kaptım, güzel bir tesadüftü.
İşte böyle bir çırpıda yazdım olanları, güzel bir tecrübeydi benim için güzel bir hatıra şimdi geldik beklenen tarifimize....
Yine basiretim bağlandı ve eski pandispanya tarifimden vazgeçemedim. Her zamanki William Sonoma amca tarifimi aşağıya ekliyorum. Nefis muhallebi tarifi yani pasta dolgu kreması da Günebakan Tarlalarından sevgili Hülya'ya ait, o da Emel Başdoğan'dan almış dolgu kremasını. Her ikisine de sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, ellerinize sağlık diyorum. Böyle kuru kuru olmaz, hediyeleri kırışmak lazım değil mi? :)
Pandispanya Tarifi:
Malzemeleri: (1 adet için)
* Yarım + çeyrek bardak şeker (kap ~185 gr)
* Yarım + çeyrek bardak kek unu (kap ~ 90 gr)
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 paket vanilya
Hazırlanışı: (Pastam için 2 adet pandispanya pişirdim.)
20 cm lik kelepçeli kalıp yağlanıp, unlanır.
Fırın ayarı 180 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.
1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya da eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıba dökülür.
4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
6. Ara katlar için aşağıdaki muhallebi tarifi hazırlanır, her kat süt ile ıslatılır, damla çikolata ve çilek dilimleri serpilir. Afiyetle.
Pasta Dolgu Kreması:
Malzemeler;
*2 su bardağı süt
*1/3 su bardağı nişasta
*1,5 yemek kaşığı un
*Yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
*1 paket vanilya
*1 yumurta
*Yarım paket süt kreması
Hazırlanışı;
1. Orta boy kapaklı sos tenceresi içine, süt ve yumurta koyulur, çırpılır. Karıştırmaya devam ederek un, nişasta, şeker süte elenir.
2. Sonra kısıt ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. En son vanilya eklenir, karıştırılır.
3. Sos tenceresinin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. (Ben bu tür aşamalarda geniş bir kaba soğuk su koyup muhallebi dolu sos tenceremi bu su içinde soğumaya bırakıyorum.)
4. Bir yandan süt kremanızı mikser ile sert krema oluncaya kadar çırpın ve muhallebiniz soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
5. Muhallebiniz soğuyunca krema ile pürüzsüz bir kıvama gelince karar çırpın. Afiyetle.
Herkese tatlı bir hafta dilerim.
Sevgilerle
0 Responses to "ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA ve ÖZEL GÜNLER"
Yorum Gönder