Annemin bu böreği meşhurdur. Ne zaman yapsa severek tüketilir. Ramazan ayında anneme bu böreği ikinci yaptırışım. İlkinde fotoğrafını çekememiştim ikinci yapışında tüm aşamaları tek tek fotoğrafladım ki okuyucularımız tarafından rahat anlaşılsın. İç malzemesini patatesli veya kıymalı da yapabilirsiniz ama ben kaşarlı ıspanaklı versiyonunu daha çok seviyorum.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 750 -800 gr ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 200 gr kaşar rendesi
- tuz, karabiber
- zeytinyağı, süt
Ispanağı ayıkladıktan sonra bol suda 3-4 defa yıkayın. Suyu süzüldükten sonra doğrayın. Doğranmış ıspanakları kaynar suda 1-2 dk bekletip çıkarın. Suyunu süzün. Ispanakları elinizde iyice sıkarak başka bir kaba alın. Bu arada soğanları minik minik doğrayın. Zeytinyağında kavurun. Ispanakları da ekleyin kavurmaya devam edin. Tuzunu ve baharatları ekledikten sonra ocaktan alın. Bir kasede süt ve zeytinyağı karışımı hazırlayın. Yufkanın birini tezgaha serin ve bu karışımdan kaşık kaşık dökerek her tarafına yayın. Üzerine diğer yufkayı serin aynı işlemi yapın. İki katlı yufkanın karşılıklı kenarları ortada buluşacak şekilde katlayın. Bu katada yağ+süt karışımından sürün. Şimdi aynı işlemi diğer kenarlar için yapın. Bu kata da sıvı harçtan sürün. Kare şeklini almış yufkalarımızın ortasına ıspanaklı harcı yine kare şeklinde yerleştirin. Ispanaklı harcın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Karenin bir köşesini harcın üzerine gelecek şekilde kapatın. Diğer köşeleri de aynı şekilde kapattıktan sonra böreği her kenarın ortasından ve köşelerden kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine yoğurt sürün ve susam, çörekotu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun...
Şule
0 Responses to "Yıldız Börek"
Yorum Gönder