Toyga Çorbası

Author: LUGAS // Category:
Toyga Çorbası

Cumartesi günü yarma(=aşurelik buğday, dövme) ve nohutlarımı ısladım pazar günü bu çorbayı yapabilmek için. Bir paket nohut ve yarmanın hepsini haşladım. Kullanacağım kadarını ayırdım ve kalanını poşetleyip buzluğa kaldırdım. Çorbayı yapacaktım fakat siteye yazacak ismini bilmiyordum. Evdeki yemek kitaplarına baktım bu ismi görünce açıkçası çok şaşırdım, çünkü daha önce hiç bu isimde çorba duymamıştım. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesinde de görünce tam olarak emin olabildim. Çorbayla ilgili siteden aldığım notlar ; "İç Anadolu'da sıklıkla yapılan bir çorbadır. Bazı yörelerde yağ konmadan, yarma ve nohutla pişirilir, yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir. Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir. Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya çökelek kullanılarak yapılır. Sivas'ta nohuta yeşil mercimek karıştırılarak kullanılır. Bazı yörelerde de yarma yerine pirinç konur. Pirinç su ile piştikten sonra, pişmiş nohut ekleyerek yapılır. "Ayran Aşı" da denir. "

Malzemeler:
  • 1 bardak haşlanmış yarma
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • nane
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:

Yarma ve nohutları bir gün önceden veya 8 saat ıslayın. Nohutları ve yarmayı düdüklü tencerede haşlayın. Tencereye 5-6 bardak su ile birlikte haşlanmış nohut ve yarmaları koyun kaynatın. Bu arada bir kasede yoğurdu 1 bardak su ve un ile birlikte çırpın. Kaynayan sudan yoğurda 1-2 kepçe su alın, karıştırın. Yoğurdu tencereye ekleyin. Eklerken hızlı hızlı karıştırın, yoğurdunuz kesilmesin. Tuzunu ilave edin. Bu arada bir tavada zeytinyağını ısıtın ve nane katın. Nane iyice kızdıktan sonra yavaşça çorbaya ekleyin.

Afiyet olsun..

0 Responses to "Toyga Çorbası"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...