Tatlıların Kraliçesi: Sakızlı Dondurma

Author: LUGAS // Category:
Sütlü tatlılar denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri dondurma olur şüphesiz.İnce , narin bir tat... Dondurma yiyen herkes mutludur değil mi? Kalorisi bizi üzmez, besin değeri yüksektir,lezzeti psikolojimizi olumlu etkiler.
Anadolu 'da karsambaçla başlayan hikaye bugün Maraş usulü dondurmayla devam ediyor ve adını ülke sınırları dışında da duyurmuş durumda.Maraş dondurmanın en önemli malzemesi ise salep.
Evde dondurma yapmaya karar verince İstanbul Baharat'a uğrayıp salep konusunda bilgi aldım. Aktarda üç ayrı tür salep satılmaktaydı.Sıcak içecek olarak kullanılanın dışında, birde nişasta katkılı salep var ki saf salepten fiyatıyla kolayca ayrılabiliyor. Salep alırken saf olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Salep, doğal olarak yetişen orkide türlerinin toprak altı yumrularının , sütle kaynatılıp, kurutulup toz haline gelmesiyle elde ediliyor.

İçi saf saleple dolu küçük poşetle birlikte , gönül rahatlığıyla mutfağa girince , sakızlı dondurma yapmak için gereken diğer malzemeleri kontrol ettim:
Patates nişastası -----Tamam
Damla sakızı parçaları -------Tamam
Tam Yağlı Pastörize süt -----------Tamam
Evet malzemeler tamam , elimdeki tarife göre de dondurmanın yapımı oldukça kolay gözüküyor. Biliyorum ki dondurma yapımı ustalık ister , kaliteli malzemeyle birlikte dondurma makinası bile lazım.Ama makinamız yok diye bu heyecandan vazgeçecek değiliz.
Çelik tencereye tarife göre malzemeleri koyuyoruz:

Malzemeler
  • 1 lt pastörize tam yağlı süt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu patates nişastası
  • 10 gr. saf salep ( yaklaşık 4 çay kaşığı dolusu salep)
  • 1.5 bardak şeker
  • 3-4 parça damla sakızı
Katı malzemelerin süt içerisinde topaklanmasını önlemek için çırpma teliyle karıştırmak veya sütlü karışımı buzdolabında en az yarım saat bekletmek gerekiyor. Homojen dondurma karışımını karıştıra karıştıra orta hararetli ateşte pişiriyoruz. Pişen karışımı soğuması için bir kenara bıraktıktan sonra düşünmeye başlıyoruz. Zaten bundan sonraki aşama dondurma yapımını belirleyen en önemli kısım. Parantez içinde verilen (çırpma, çarpma, dövme , savurma vb.) dondurma yapımı ile ilgili terimlerin hangisini (yada hangilerini) uygulamalı ? Mikserle çırpma benim için en uygun olanı. Karışım tam anlamıyla soğuyana dek 5 dakikada bir birkaç dakika çırpıyoruz.
Çırpmaya devam et, çırpmaya devam et, çırpmaya devam et...Bu iş hiç fena değil. Sonra karışım derindondurucuya girecek ve arada bir çıkarılıp çırpılacak yine. Taaaki kıvam tutana dek. Kıvamın tuttuğunu nereden anliyorsun diye sormayın sakın, o kendini gösteriyor :)

Bir gece bekleyen dondurmamız , minik toplar halinde alınıp dondurma kasesine yerleştirildikten sonra tadılmaya hazır.
Tadı mı? Gerçekten güzel. Salep ve damla sakızının ayrıcalıklı nefaseti hissediliyor.
Bu macera burada bitmez...

0 Responses to "Tatlıların Kraliçesi: Sakızlı Dondurma"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...