Şebit Mantısı

Author: LUGAS // Category:
Anneannemin büyük aile toplantılarında bol miktarda yaptığı yemektir şebit mantısı. Tarif anneme ait.Kayseri yöresinin vazgeçilmez mantı çeşitlerinden biri, yağlama da deniyor.Bu Pazar evden çıkmadan, günümün büyük bir kısmını mutfakta geçirerek şebit mantısını hazırladım. Çok zaman alan ve pratik olmayan bir yemek olduğu için özel günlerin alternatifi olabilir ancak.Tabii kızlarım bu yemeği çok seviyor, uğraşmaya değer:)

Şebit Mantısı
4 kişilik

Malzemeler
Sosu için:
  • 300 gr kıyma
  • 4-5 kaşık zeytinyağı
  • 5-6 sivri biber
  • 3 adet orta boy soğan
  • 2 bardak rendelenmiş domates (yazın hazırladığım domates konservesini kullandım)
  • 2 bardak sıcak su
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hamuru için:
  • 3 su bardağı kepekli un+ 1.5 su bardağı beyaz un
  • 10 gr yaş maya
  • 1 +1/2 bardak ılık su(su miktarı hamurun durumuna göre azalıp ,artabilir)
  • tuz


Yapılışı
  • Öncelikle sosu hazırlayın. Soğanları ince doğrayıp, yağ ve biberlerle birlikte tencereye koyun.Kapağını kapatıp 5 dakika kısık ateşte, buharında pişirin.Kıymayı ekleyin birkaç kez çevirin.Rendelenmiş domatesi katıp , sıcak suyu ekleyip en az yarım saat kaynatın.Tuz, karbiber , pul biber ekledikten sonra sosunuz hazır.
  • Öncelikle üç bardak unu hamur kabına eleyin, ortasını açın ve yaş mayayı koyun. Suyun bir kısmını mayanın üzerine dökün ve unla kapatın. Un kabarıp, yer yer çatladıktan sonra beyaz unu eleyip aldığı kadar ılık su ekleyerek , ele yapışmayan, homojen bir hamur elde edin.Bu hamuru elde edebilmek için uzunca bir süre yoğurup, suyu dikkatlice , az az eklemek gerekiyor.
  • Hamur kıvama gelince mayalanması için üzerini örtüp ılık bir yerde bekletin. İki katına çıkıp kabardıktan sonra tekrar yoğurun. Elde ettiğiniz hamur artık hazırdır.
  • Hamuru , 1.5 yumurta büyüklüğünde yaklaşık 20 bezeye ayırın.
  • Her bir bezeyi kepekli un yardımıyla, 20 cm çapında açın.
  • En uygun pişirme şekli sac üzerinde pişirmedir , ama teflon tavada yeterli oluyor.Küçük yufkaları alt ,üst ederek pişirin ve pişen yufkaları ağzı kapalı bir kapta muhafaza edin.
  • Tüm yufkaları pişirme işi bittikten sonra, geniş yavan bir tabağa, en alta yufka -üstüne sıcak sos-yufka -sos şeklinde giderek şebiti hazırlayın. Ben dört yufkayı üst üste koydum.
  • Dört parçaya bölerek, sarımsaklı yoğurtla ikram edin.

Not: Düriye 'nin isteği yerine gelmiş oldu böylece:)

0 Responses to "Şebit Mantısı"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...