Peynir, ekmeği de zeytini de pek sever ,yemek kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Sızma zeytinyağını, maydanozu, beyaz peyniri, kekik ve çavdar ekmeğini aynı cümlede kullanmak bile insanın ağzını sulandırmaya yeter. Benim için peynir yalnız kahvaltının değil tüm öğünlerin vazgeçilmezidir. Bu nedenle peynirli tariflerimi paylaşmak istedim sizlerle.
Tepsi (Pirov) Mantısı
İlk tarifim anneme ait ve birlikte yapıp ortaya koyduğumuz bir yemek :Tepsi mantısı.
Kayseri 'nin özgün mantı tariflerinden biri. Özelliği içine et yerine soğanlı peynir harcın konması.Çok lezzetli olduğunu söylememe gerek yok sanırım:)
Malzemeler
Hamuru için:
Yapılışı
Habiycın
Çerkez kültürüne ait bir börek tarifi. Yalnız bu böreği yaparken kullanacağınız peynir Kayseri Pınarbaşı'nda yapılmış olmalı . Suzanne Swan Pınarbaşı Çerkez peynirinin Türkiye 'nin marka peynirlerinden biri olduğunu söylüyor.Pınarbaşı Çerkez peyniri, inek sütünden yapılır , tereyağı rengindedir, olgunlaşması 1 yıl sürebilir.
Genelde emek isteyen Çerkez yemekleri arasında, az bulunan pratik tariflerden biri habiycin böreği...
Malzemeler
Beyaz Peynirli Fırında Makarna
Ben genelde sadece kaşar peynirli fırında makarna pişiriyordum. Geçenlerde beyaz peynir, maydanoz ve zeytinyağı kullanarak yaptım çok hafif oldu. Zamanım kalmadı tarifini daha sonra yazayım .
Tepsi (Pirov) Mantısı
İlk tarifim anneme ait ve birlikte yapıp ortaya koyduğumuz bir yemek :Tepsi mantısı.
Kayseri 'nin özgün mantı tariflerinden biri. Özelliği içine et yerine soğanlı peynir harcın konması.Çok lezzetli olduğunu söylememe gerek yok sanırım:)
Malzemeler
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1.5 bardak kadar ılık su
- tuz
- 1 baş orta boy soğan
- 400gr. kadar beyaz peynir
- kırmızı biber ve karabiber
Yapılışı
- Unun kaba dökülüp ortası açılır,yumurtalar katılır. Azar azar su ilavesiyle hamur haine getirilip yoğurulur. Sert bir hamur yapılır.
- Hamur kıvama gelince üstü kapatılıp yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamur 3 eşit parçaya (beze) bölünür.
- Her bir beze unlanarak yuvarlak açılır.Önce dikdörtgen şeritler kesilerek bu şeritler üst üste konup 5 cm 'lik karelere kesilir.Karelerin ortasına peynirli harç konarak üçgen şeklinde kaptılır.
- Tepsi yağlanarak mantılar uç kısmı diğerinin altında kalacak şekilde sık sık dizilip fırında kurutulur.
- Daha sonra yağ ,domates püresi ve su ile hazırlanan sosun içinde pişirilir.Üzerine sumak serpebilirsiniz.
Habiycın
Çerkez kültürüne ait bir börek tarifi. Yalnız bu böreği yaparken kullanacağınız peynir Kayseri Pınarbaşı'nda yapılmış olmalı . Suzanne Swan Pınarbaşı Çerkez peynirinin Türkiye 'nin marka peynirlerinden biri olduğunu söylüyor.Pınarbaşı Çerkez peyniri, inek sütünden yapılır , tereyağı rengindedir, olgunlaşması 1 yıl sürebilir.
Genelde emek isteyen Çerkez yemekleri arasında, az bulunan pratik tariflerden biri habiycin böreği...
Malzemeler
- 1 kg. un
- yarım kibrit kutusu yaş maya
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yumurta
- yeteri kadar tuz
- aldığı kadar un
- 1 kg kadar çerkez peyniri
- Mayayı su ile yumuşatıp köpük köpük olana kadar bekledikten sonra, zeytinyağı, yumurta ve tuz ekleyip aldığı kadar su ile hamur yumuşak yoğurulur. Mayalanmaya bırakılır.
- Kabaran hamur iki parçaya ayrılır.Kalınca açılır. Yağlanmış fırın tepsisine bir katı yayılır arasına çerkez peyniri rendelenerek serpilir. Üzerine diğer hamur açılarak konur, her iki kat hamurun kenarları birlikte kıvrılarak kapatılır, ardından önceden ısıtılmış 200 derecede pişirilir.
Beyaz Peynirli Fırında Makarna
Ben genelde sadece kaşar peynirli fırında makarna pişiriyordum. Geçenlerde beyaz peynir, maydanoz ve zeytinyağı kullanarak yaptım çok hafif oldu. Zamanım kalmadı tarifini daha sonra yazayım .
0 Responses to "Peynirli Tatlar 1"
Yorum Gönder