Kuzenim askere gideceği için iki hafta önce amcamları ve annemleri yemeğe davet etmiştim. Ana yemek olarak ne hazırlayacağıma bir türlü karar veremeyince eşim de benimle birlikte tarif arayışına girdi ve Oktay Usta'nın kitabındaki bu tarifi önerdi. Akşam yemekte herkes tarafından beğenilince doğru bir seçim yaptığımız için çok sevindik :)
Malzemeler:
- 1 kg. kıyma
- 2 adet iri soğan
- 3-4 diş dövülmüş sarımsak
- 1 yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
- tuz, karabiber, kekik ve yenibahar
İçi için:
- 1 kg ıspanak
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1-1,5 su bardağı rendelemnmiş kaşar peyniri
- tuz, karabiber, sıvıyağ
Hazırlanışı:
Kıymayı geniş bir kaba alın. Galeta ununu biraz su ile ıslatın. Soğanları kıymanın içine rendeleyin. Islattığınız galeta ununu, yumurtayı, sarımsağı, tuz, karabiber, yenibahar ve kekiği damak zevkinize göre dilediğiniz miktarda ekleyin. ( yumurta eklemeseniz de köfteler pişerken dağılmıyor) Köfte karışımını iyice yoğurun. Vaktiniz varsa buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.
İçi için; ıspanağı yıkayıp doğrayın. Çok kalın sapları varsa ayırın. Soğanı küçük küçük doğrayıp biraz sıvıyağ ile ocakta kavurun. Sarımsakları da ince ince doğrayıp tencereye ekleyin ve kavurun. Salçayı ilave edin. Sonra ıspanakları, tuz ve karabiberini ekleyip ıspanaklar suyunu çekene kadar kavurun.
Hazırladığınız köfte harcından yumurta büyüklüğünde alıp elinizle çanak şekli verin ( pişerken küçüleceğini düşünerek istediğiniz boyuttan biraz daha büyük çanaklar yapın) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye köfteleri dizin. 180 derecede köfteler pişene kadar 20-25 dk. pişirin. Köfteleri fırından çıkarıp çukur kısımlarına ıspanak harcından koyun. Üzerlerine kaşar peyniri rendesinden koyup servis etmeye yakın tekrar fırına verin. Kaşarlar eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...
0 Responses to "Ispanaklı Çanak Köfte"
Yorum Gönder