İFTAR BEREKETİ-menü
Author: LUGAS // Category: Corbalar, Hamur İşleri, Makarna-Pilav, Tatlılar, Tavuk-Balık-EtBugün iftara misafirlerim vardı. Güzel bir menü hazırlamaya çalıştım ve biraz da riske girip daha evvel hiç yapmadığım şeyleri denedim. Sonuç mükemmeldi ve herkes yaptıklarımı çok beğendi. Belki sizde denemek istersiniz diye İftar Bereketi adlı, Sevil Hanımın etkinliğine gönderiyorum. Sevgiler...
Otlu Nohut Çorbası
Fırında Sebzeli Tavuk
Dereotlu Pilav
Sosisli Lavaş Böreği
Mevsim Salatası
Güllaç
not: tarifler 8 kişiliktir.
OTLU NOHUT ÇORBASI
Malzemeler : 200 gr ıspanak, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 orta boy kuru soğan, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kağışı biber salçası, 2 çorba kaşığı yemeklik sıvı yağ, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 tatlı kaşığı kişniş, tuz, pul biber, 6 su bardağı su.
Yapılışı: Derin bir tencereye yağ ile doğranmış soğan konup kavrulur. Daha sonra kıyılmış sarımsak, kişniş, salça ve pul biber eklenip karıştırılır. İnce doğranış ıspanağı, nohutu,tuzu ve suyu ilave edip kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan hemen sonra şehriye ilave edilip iki kez daha kaynayıncaya kadar pişirilir.
FIRINDA SEBZELİ TAVUK
Malzemeler: 8 parça göğüs tavuk, 3 orta boy patates, 3 havuç, 200 gr mantar, 1 domates, 1 su bardağı bezelye, 2 adet kırmızı biber, tuz, karabiber, yarım çay bardağı zeytinyağı, aleminyum folyo.
Yapılışı: Patates, havuç, mantar, domates ve kırmızı biber kup kup doğranır. Doğranan malzemeler bir kaba alınır içerisine bezelye, tuz, karabiber ve z.yağı ilave edilip bütün malzemeler birbirine karıştırılır. Daha sonra aleminyum folyadan yaklaşık 30 cm genişliğinde 8 adet parça oluşturulur. Her bir kağıdın tam ortasına bir parça tavuk konup üzerine sebzeli karışımdan konur. Folyo üzerine gelecek şekilde iyice kapanır. Tüm tavuk parçaları bu şekilde hazırlanarak fırın tepsisine dizilip, 180 derece fırında 1 saat pişirilir.
DEREOTLU PİRİNÇ PİLAVI
Malzemeler: 2 su bardağı baldo pirinç, 3 su bardağı su, 2 çorba kaşığı sıvı yağ+1 yemek kaşığı tereyağ, tuz, dereotu, mısır.
Yapılışı: Pirinç pilavı olarak pilav yapılır, ilk suyunu çektiğinde pilava dereotu ile mısır ilave edilip birkez karıştırılır. 5 dk daha bu şekilde kısık ateşte bırakılıp ocaktan alınır ve dinlenmeye bırakılır.
SOSİSLİ LAVAŞ BÖREĞİMalzemeler: 8 adet lavaş ekmeği, 8 adet kokteyl sosis(maret), 2 orta boy domates, 1 çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yumurta.
Yapılışı: Sosisler bir tencereye alınır, 2 adet doğranmış dotamesle berağber suyu salıp çekene kadar pişirilir. Şayet domatesiniz sulu değilse yarım çay bardağı su ilave edebilirsiniz. Pişen sosisleri her bir lavaş ekmeğinin içerisine domates sosuyla berağber konur. Kalan kısımlara ise yumurta, süt ve yağ karşımı yapılarak ıslatılır. Rulo halinde sarılarak kapatılır. İyice yağlanmış fırın tepsisine lavaşlar dizildikten sonra kalan yumurtalı karışımı lavaşların üzerine sürülür. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dk kadar pişirilir. Üzerlerinin hafif kızarması gerekiyor. Dilerseniz en üstüne kaşar rendesine ilave edebilirsiniz. Bu arada sosis dışında kıyma veya peynirlide yapabilirsiniz.
MEVSİM SALATASI ve GÜLLAÇBu menuye uygun olarak tercih ettiğim salata ; 1 demet kıvırcık, 2 adet rendelenmiş havuç, 2 adet salatalık ve süsleme için dereotu. Yağ, elma sirkesi, tuz ve nar ekşisi.
GÜLLAÇ
malzemeler: 10 tane güllaç yufkası, 2 lt süt, 550 gr toz şeker, 1 paket şekerli vanilya, nar taneleri, dövülmüş fındık, antep fıstığı, hindistan cevizi
Yapılışı: süt ve şekeri kaynatılıp vanilya eklenir. Daha sonra ılımaya bırakılır. Genişçe bir tepsiye güllaç yaprağının parlak kısmı yukarıda kalacak şekilde tepsiye serilir. Üzerine ılımış sütten 1 kepçe kadar konup diğer yaprak üzerine konur. Bu şekilde tüm yapraklar araları süt ile ıslatılarak üst üste dizilir. Tüm yapraklar bittikten sonra tepsi buzdolabında en az 1 saat soğumaya bırakılır. Servisten önce üzerini nar taneleri ve diğer malzemeler ile süslenilir.
Herkese iyi iftarlar....
0 Responses to "İFTAR BEREKETİ-menü"
Yorum Gönder