Pekmezle tatlandırdığım ilk kek. Fırından çıktıktan sonra eşim ilk tattığında bunun şekeri az dedi sonra bunda hiç şeker yok dedi :). Pekmezli olduğunu söyledim. Ertesi sabah yediğimizde tadının daha oturmuş olduğunu gördük. Tarifi Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri kitabından aldım. Kitapta yanında krema veya süzme yoğurtla servisini öneriyordu.
Malzemeler:
- 2 su bardağı tam un
- 1 tatlı kaşığı karbonat(silme)
- 1 çay kaşığı krem tartar (kullanmadım)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- yarım tatlı kaşığı toz karanfil (kullanmadım)
- yarım tatlı kaşığı muskat rendesi
- yarım çay kaşığı deniz tuzu (normal tuz kullandım)
- 3 su bardağı havuç rendesi (4-5 havuçtan)
- 1 su bardağı ceviz
- 4 yumurta oda sıcaklığında(3 iri yumurta kullandım)
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı pekmez (harnup pekmezi kullandım)
Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Un, karbonat ve krem tartarı eleyerek bir kaba alın. Elekte kalan kepeği de unun içine ilave edin. Baharatı ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın. Havuç rendesiyle cevizi ayrı bir kabın içinde bekletin. Temiz bir kabın içinde yumurtaları 10 dk kadar çırpın. Ben 5 dkdan daha az bir süre çırptım. Yumurtanın üzerine zeytinyağı ve pekmezi ekleyip karıştırın. Yumurtalı karışımın içine önce unlu, sonra da havuçlu karışımı ekleyin. Tüm malzeme birbiri ile harmanlanana kadar tahta kaşıkla karıştırın. Kak kalıbına döküp üzerini düzeltin. 175 derece fırında kekin ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Piştikten sonra 10 dk kalıbının içinde dinlendirin. Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Afiyet olsun..
0 Responses to "Havuçlu Kek"
Yorum Gönder