Havuç ve Ispanaklı Fırın Köfte

Author: LUGAS // Category:


İncelemesi için eline tutuşturduğum yemek dergisinden, annem bu nefis tarifi aklının bir köşesine yazmayı ihmal etmemişti. Birlikte de okumuştuk tarifi ama bana oldukça zahmetli gelmişti. Canım annem üşenmeyip bu harika yemeği bizim için yaptı, verdiği son iftar davetinde. Tabiki anneler tarife bağlı kalmaz. Köfteleri kendi usulü yaptı. Diğer malzemeleri de göz kararı koydu. Buraya size bir fikir vermesi açısından orjinal malzemeleri yazıyorum. Yaptığı bir diğer değişiklik ise kırmızı ve sarı dolmalık biber olmadığı için sosunda minik kesilmiş patatesleri kullanması.

Malzemeler:

  • 500 gram havuç
  • 500 gram ıspanak kökü
  • 1 adet dolmalık biber
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1,5 litre su, tuz
Köfte için:
  • 400 gram dana kıyma
  • 150 gram kuzu kıyması
  • 100 gram kuzu döşü
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • yarım çay kaşığı pulbiber
  • tuz, karabiber, kimyon
Sos için:
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet dolmalık biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • bir buçuk litre su
Yapılışı:

Köfte için iki defa çekilmiş etleri derin bir kaba alın. Islanmış ve iyice sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yumurta, kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Parmak şeklinde yuvarlayın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı cam tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Diğer tarafta kabuğu soyulan havuçları 3-4 dk haşlayıp buzlu suya çıkarın. Ispanak köklerini başka bir tencerede 1 dk kadar haşlayıp buzlu suya çıkartın. Haşlanmış havuç ve ve ıspanak köklerini kızaran köftelerin arasına dizin. Sos için yağı bir tencereye alın. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurun ve küp doğranmış biberi ekleyin. Küp doğranmış domates, un ve salçayı ilave edin. 1-2 dk daha kavurduktan sonra suyu ekleyin. 5 dk daha kaynatın. Tuzunu ayarlayıp kenara alın. Sosu köftelerin üzerinde gezdirip fırında 15-20 dk daha pişirerek sıcak olarak servis yapın..

Afiyet olsun..

* Tarif Sofra dergisinin Ekim-2005 sayısından alınmıştır.

0 Responses to "Havuç ve Ispanaklı Fırın Köfte"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...