Tarifi kayınvalidemden duyduğumda çok garip gelmişti. Aslında denemeyi de düşünmemiştim. Fakat evde kocaman bir kabak olunca değerlendirmek için farklı bir tarif diye düşünüp haftasonu denedim. Kayınvalidem tarifi anlatırken tepsiye yufkaları yayıp aralarına çok az zeytinyağı sürmemi ve iç harçı koymamı, üzerini tekrar yufka ile kapatmamı söylendi ama ben hem sunumu daha güzel olsun hem de beğenmezsek fazla yufka boşa gitmesin diye bir yufka ile yaptım. Sonuç, düşündüğümden daha güzel oldu ama eşim "yufkası az olmuş, ben börek tadı alamıyorum kabağın tadı daha çok hissediliyor" yorumunu yaptı. Aslında haksız da sayılmaz :)
Malzemeler :
- 1 adet yufka
- 3 su bardağı rendelenmiş balkabağı
- 1 su bardağı şeker ( kabağın cinsine göre miktar değişebilir)
- 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
Rendelenmiş kabağı, şekeri ve cevizi bir tencereye koyun. Kısık ateşte kabaklar suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Sonra içerisine tarçını ilave edip karıştırın. Yufkayı bir tezgaha serip üzerine hazırladığınız karışımı yayın. Yufkayı ortadan ikiye bölün. Sonra her parçayı kenarlarından sıkıca katlayarak rulo yapın. Ruloları buz dolabında 15 dk. bekletin. Sonra çıkarıp 1-1,5 parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 13-15 dk. pişirin.
Not : Dilerseniz iç malzemesini birkaç yufkaya daha paylaştırıp ruloları tepsiye kol böreği yapar gibi de yerleştirebilirsiniz. Bu durumda ruloları buzdolabında bekletmeye gerek kalmaz. Ayrıca üzerine yumurta sarısı da sürebilirsiniz.
Afiyet olsun...
0 Responses to "Balkabaklı Börek"
Yorum Gönder