Eşim geçen ay iş sebebiyle Afganistan / Kabil 'e bir yolculuk yaptı.Savaşın, yokluğun karşısında direnen insanları , doğunun şartlarını gerçekten merak ediyorduk. Eşime " yediğin içtiğin senin olsun , gördüklerini anlat " demedim. Orada neler yediğini de özellikle sordum.Yanlış anlaşılabilir diye bulunduğu sofraların fotoğraflarını çekmemiş. Ama kahvaltıda bile etli pilavın , köftenin ikram edildiğini söyledi.Sadece koyun etinden yapılan kebap ve bol baharatlı sebzeli pilavlar, misafiri en iyi şekilde ağırlama anlayışıyla her öğün sunulmuş .
Çantadan çıkanlar:Çok keskin kokulu bir baharat ki ben kimyon diye düşündüm önce. Ama bir kaç çeşit baharatın karışımıymış.Torba içerisinde olduğu halde koku eve yayıldı.Ağır baharat kokusuna alışık olmadığımdan hemen ağzı kapalı cam kavanoza koydum.
Artık Afgan'lıların usulünde demlediğimiz çayımıza bir tane kakule tohumu atıyoruz. Kakulenin Afgan mutfağında önemli bir yeri var. Çay -kahveye hoş koku verdiği gibi kurabiye, pilav ve çöreklerde kullanılıyor.Mine (teatime )'a bakınız.
Yemişler, kabuklu çam fıstığı, küçücük ama çok tatlı kuru incir, çekirdeksiz ve bizdekilerden farklı tada sahip kuru üzüm.
Safran çantadan çıkmadı buradan almıştım ama tahmin edeceğiniz gibi Afgan mutfağında iyi bir yere sahip, pahalı bir baharat...
Merak edip , iki tarif denedim;
Afgan Ekmeği (Nan-i Afghani)
Bu küçük ekmekler gerçekten lezzetli oldu.Sık sık denenebilir, çocuklarım da sevdi. 9-11 cm uzunluğunda oval şekilli ince ekmekler aslında geleneksel olarak tandırda pişiriliyormuş. Üzeri ise çatalla çiziliyor. Tarif şöyle:
Malzemeler
Kabil Pilavı (Quabeli Palau)
Pilavın en önemli özelliği baharatının bolluğu , kullanılan soğan miktarı da çok . Etin özellikle koyun -kuzu etinin fazla olduğu Afgan yemeklerinde sıvı yağ (mısır, zeytin, pamuk) kullanımı dikkatimi çekti.Ben et ve etsuyu hiç koymadım. Soğan miktarını da azalttım. Eh bu haliyle Afgan usulünden esinlenmiş farklı bir pilav çıktı ortaya tabii, ama orjinal baharat kullanımıyla geleneksel tadı yakalamaya çalıştım. Char masala pilav ve yemeklerde sıklıkla kullanılan Afganistan'a özgü bir baharat karışımı. Oldukça keskin kokulu.
Malzemeler
Geleneksel kıyafetler içerisinde Afganlı çocuklar...Afganistan 'a dair ve başkent Kabil 'le ilgili daha fazla fotoğraf için Photo Günce' ye bakabilirsiniz.
Çantadan çıkanlar:Çok keskin kokulu bir baharat ki ben kimyon diye düşündüm önce. Ama bir kaç çeşit baharatın karışımıymış.Torba içerisinde olduğu halde koku eve yayıldı.Ağır baharat kokusuna alışık olmadığımdan hemen ağzı kapalı cam kavanoza koydum.
Artık Afgan'lıların usulünde demlediğimiz çayımıza bir tane kakule tohumu atıyoruz. Kakulenin Afgan mutfağında önemli bir yeri var. Çay -kahveye hoş koku verdiği gibi kurabiye, pilav ve çöreklerde kullanılıyor.Mine (teatime )'a bakınız.
Yemişler, kabuklu çam fıstığı, küçücük ama çok tatlı kuru incir, çekirdeksiz ve bizdekilerden farklı tada sahip kuru üzüm.
Safran çantadan çıkmadı buradan almıştım ama tahmin edeceğiniz gibi Afgan mutfağında iyi bir yere sahip, pahalı bir baharat...
Merak edip , iki tarif denedim;
Afgan Ekmeği (Nan-i Afghani)
Bu küçük ekmekler gerçekten lezzetli oldu.Sık sık denenebilir, çocuklarım da sevdi. 9-11 cm uzunluğunda oval şekilli ince ekmekler aslında geleneksel olarak tandırda pişiriliyormuş. Üzeri ise çatalla çiziliyor. Tarif şöyle:
Malzemeler
- 1.5 su bardağı ılık su
- 7 gr. kuru maya
- 1 küp şeker
- 4 bardak un(tam buğday unu kullandım)
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta sarısı
- üzerine serpiştirmek için çörek otu
- tuz
- Mayayı hamur kabına alıp 1.5 bardak suyun birazıyla ,şekeri ekleyip 10 dakika bekletin. Üzeri köpük köpük olup kabarınca, zeytinyağı katıp karıştırın.Un ve tuzu mayalı karışıma ekleyin.
- Kalan suyu da azar azar ekleyerek hamuru yoğurun gerekirse fazladan su ilave edin.Hafif ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın. Sonra tekrar yoğurun.Hamur elastik olunca üzerini kapatıp 1-1.5 saat mayalandırın.
- Mayalana hamuru 8 eşit parçaya bölüp , parçaları yuvarlayın.
- Her bir hamur topunu 9-10 cm uzunluğunda 1/2 cm kalınlığında oval şekil vererek açın.Üzerini çatalla çizin , yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirin. 190 derece fırında 25- 30 dakika pişirin.
Kabil Pilavı (Quabeli Palau)
Pilavın en önemli özelliği baharatının bolluğu , kullanılan soğan miktarı da çok . Etin özellikle koyun -kuzu etinin fazla olduğu Afgan yemeklerinde sıvı yağ (mısır, zeytin, pamuk) kullanımı dikkatimi çekti.Ben et ve etsuyu hiç koymadım. Soğan miktarını da azalttım. Eh bu haliyle Afgan usulünden esinlenmiş farklı bir pilav çıktı ortaya tabii, ama orjinal baharat kullanımıyla geleneksel tadı yakalamaya çalıştım. Char masala pilav ve yemeklerde sıklıkla kullanılan Afganistan'a özgü bir baharat karışımı. Oldukça keskin kokulu.
Malzemeler
- 2+1/2 su bardağı basmati pirinci
- 8 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 baş orta boy soğan
- doğranmış tavuk ya da koyun eti
- tuz , karabiber, kırmızı biber
- 2 adet havuç
- 120 gr kadarçekirdeksiz siyah üzüm
- 2 çay kaşığı char masala
- 1/2 - 1 çay kaşığı safran
- Basmati pirinci ılık suyla yarım saat ıslatın.
- Islattığınız pirinci birkaç kere yıkayarak beyaz suyunu akıtın. Tencereye ekleyin diğer malzemelerle birlikte kavurun .
- 2,5 su bardağı kaynar su koyup ağzını kapatın.Kısık ateşte suyunu çektirin.
- Tüm baharatlarla birlikte , safranı, tuzunu ve üzümleri ekleyin.
- Et eklemek isterseniz baharatlarla birlikte eti pişirip haşlanmış pirince karıştırıp demlendirin.
Geleneksel kıyafetler içerisinde Afganlı çocuklar...Afganistan 'a dair ve başkent Kabil 'le ilgili daha fazla fotoğraf için Photo Günce' ye bakabilirsiniz.
0 Responses to "Afgan Mutfağı"
Yorum Gönder