Ne zamandir yemek tarifi yazmamisim simdi farkettim, agirligi pasta ve kurabiyeye vermisim. Sevgili Lama`nin ev sahipligini yaptigi Yaman Etkinlikler sayesinde bir yemek tarifi daha siteme eklenmis oldu :) Sevgili Lama`ya etkinlik bitiminde kolayliklar dilerim...
Tarif Rumeli yoresine ait. Annem`in ailesi Bulgaristan`dan 1953 senesinde goc etmisler. Trenle yaptiklari yolculuk sonrasi Turkiye`ye geldikleri gun annem dunyaya gelmis. Dedem sadece kendi cocuklarini ve anneannemin anne babasini alarak gelmis yurduna. Diger kardesleri ve akrabalari Bulgaristan`da, dogduklari topraklarda kalmayi tercih etmisler.
Annemin anneannesi yapardi bu yemekten, anneme de o ogretmis. Annemin anneannesine biz " hap icen anne " derdik. Buyuduk, genc kiz olduk, rahmetli vefat ettigi gune kadar o isimle cagirdik. Ilk duyan insanlar cok gulerdi halimize, kizilderili ismi gibi diye :)
Sebebine gelince... Ablam ailenin ilk torunu, bende ikinci... Ablamin cocuklugunda cok ilac alirmis rahmetli, agrikesiciler falan... Ablam da onu cagirirken "hap icen anne" demeye baslamis. Devaminda bende duydugumu soylemisim, benden sonraki 2 kardesimde oyle...
Cok acilar cekmis bir kadindi, 11 evladindan 9 tanesini Bulgaristan`da topraga verince 2 evladinin pesine takilip gelmis Turkiye`ye... Anneannemi de topraga verince dayanamadi artik, 96 yasinda vefat etti... Torununun torununu gormustu...
Babaannemde Selanik gocmeni, onlarda mubadele zamani gelmisler Turkiye`ye... Ne yazik ki onu hic taniyamadim, onun mutfagindan birseyler ogrenemedim...
Kendim Egeliyim, sebzeye ve salataya asigim... Esimde Urfali, kebap ve ete asik :) Eti bende severim ama her zaman degildi, biraz o sebzeye alisti biraz da ben etli yemeklere... dengeledik mutfak isini :) Esim bazi zamanlar pirasa bile alip gelir oldu marketten.
Lafi dolandirdikca dolandirdim, uzun lafi kisasi mutfagim cok cesitli aslinda, insallah bundan boyle de bildigim lezzetli yemek tariflerini daha cok eklerim... Ve sira tarifte :)
Malzemesi:
500 gr tavuk gogsu ( butun tavukta kullanilabilir)
5 yemek kasigi un
4 su bardagi kadar tavuk suyu
tuz
Uzeri icin:
Tereyagi ve pulbiber...
Tavuk etini 4 bardak suyla hasladim, pistikten sonra biraz parcalara ayirdim, cok kucukte olmasin... Ardindan teflon tavada sivi yag ile unu biraz kavurdum, tavugu ilave ettim biraz daha kavurdum ( Annem tavuk ile unu ayni anda katiyordu ) Un kavrulduktan sonra icine tavuk suyunu azar azar ilave ettim, tuzunu kattim ve kaynayinca ocaktan aldim ve servis tabagina doktum...
Baska bir tavada tereyagi ile pulbiberi kavurdum, tavuk karistirmanin uzerine gezdirdim... En ustune de biraz karabiber serptim. Afiyet seker olsun :)
Hepinize kucak dolusu sevgiler, iyi haftasonlari ...
Annecigim seni cok seviyorum, iyiki varsin...
0 Responses to "Tavuk Karistirma ( Rumeli Yemegi)"
Yorum Gönder