Uzun zamandır yayınlanmayı bekliyen bir tarifti kısmet bu güneymiş. Bu pilavı Caner dayım yılbaşı daveti için yapmıştı. Dayım bizim ailede kallavi yemekler dedin mi? ilk akla gelen isimdir ;) Böyle izinlerde Türkiye'ye geldiği zaman nefis sofralar kurar bütün aile için. Böyle güzel bir sofra için yapmıştı bu pilavı da. Ben de dayım yaparken fotograflamıştım ama nasıl yapıldığını kaçırmayayım diye fazla özenli resim çekememişim. En önemliside son halini çekmemişim nasıl yumulduysam artık pilava :)) Geçtiğimiz aylarda arkadaşlarımı yemeğe aldığımız zaman aklıma geldi bu tarif ve menüye ekledim yani son hali benim yaptığım, milföylere sarılma aşaması dayımın yaptığı fotolardır. 1 yemek 2 ayrı zaman anlayacağınız..
Ama nasıl sarıldığını görmeniz açısından fikir olsun diye hepsini bir koyuyorum. Bu tarife kendimden eklediğim sadece üstündeki kafes şekli (gerçi onuda ben eklemedim yardıma ihtiyaç duyabileceğimi düşünüp erken gelen Şiro yaptı kafes işini. Biraz deli işi baştan söyleyeyim... :) Menünüz hazırsa ve yardım edecek arkadaşınız varsa kalkışın bu süsleme işine baya oyalıyor.)
Kafes pilavlar genelde bütünlüğü bozulmadan önce enfes görünürler ama kesip servis yapmaya başlayınca içi deşilmiş, darman duman bir görüntüye bürünür ya :) işte bu şekilde çok daha derli toplu servis yapılıyor. Yemeside serviside daha zevkli ama yapım aşaması biraz daha uzun sürüyor. Şık ve leziz bir tarif..
Davet menüme gelince ;
pancar salatası
havuçlu-kerevizli salata
ıspanaklı-peynirli börek
püreli mantar linktekinden tek farkı içinde tavuk olmayışı, bazen böylede yapıyorum..
milföylü kafes iç pilav
nutellalı üçgenler
ve Pınar'ın yaptığı tiramisu
gelelim kafes pilavımızın tarifine;
malzemeler:
15 ad. hazır milföy
1 kase badem
1 yumurta sarısı
Pilavı için malzemeler:
300 gram parça kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağ
3 yemekkaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 bardak pirinç
4 bardak su
tuz, kekik, k.biber, tarçın
- Eti kesme şekeri büyüklüğünde doğrayıp iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Büyükçe bir tencerede tereyağla soğanı kavurun. Sonra dolmalık fıstığı atıp hafif kızarana kadar kavurun. Haşlanmış eti, kekiği, tuzu, k.biberi ekleyip biraz çevirin. Pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyin. Sıcak suyunu ekleyin ve pişmeye bırakın.
- Suyunu çekince üstüne biraz tarçın serpip pilavı karıştırın. Sonra bir örtüyle üstünü örtüp demlenmeye bırakın.
- Pilav iyice ılıyınca milföylere sarma işlemine başlayın. Merdane yardımıyla milföyleri biraz açın, içine dolu dolu 2 yemek kaşığı iç pilavından koyup bohça gibi katlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ters çevirip dizin. Ama açılmayacak şekilde katlamanız lazım yoksa ters çevirirken dağılabilir. Bu ölçülerle 13 tane bohça çıkıyor.
- Artan 2 milföyden şeritler keserek bohçaların üstüne sepet örgüsü gibi yerleştirin. Bademleri sıcak suda bekletip yumuşatın ve kabuklarını ovalayarak çıkartın. Sonrada bohçaların üzerine dizin.
- Üstlerine yumurta sarısı sürün. 250 derecede ısıtılmış fırında milföyler kabarana kadar pişirin. Afiyet olsuun..
0 Responses to "Milföylü Bohça Pilav"
Yorum Gönder