Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.
Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170°C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Karamel şekerlemelerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır. Krem karamel adıyla bilinen tatlı süt ve yumurtayla yapılan bir puding olup üzerine karamel sosu döküldüğü için bu adla tanınır.
Karamel ayrıca tatlı kapsamına girmeyen bir çok yiyecekte de az miktarda bulunur. Hayvansal ve bitkisel bir çok yiyeceklerde az miktarda da olsa şeker vardır. Yiyecekler az miktarda yağ kullanılarak kavruldukları takdirde yüzeylerindeki şekerler karamele dönüşürler. Bu yöntem yemeklerin lezzetini arttırmak için sıkça kullanılır. Örneğin soğanın yemeklere katılmadan önce kavrularak pembeleştirilmesi karamelleşmeye neden olur ve soğana lezzet kazandırır.
KAYNAK:VİKİPEDİ.
Çok sevdiğim karamel lezzeti ile ilgili kısa ansiklopedik bilgiden sonra ,iki sevilen lezzetin birleşimi krem karamel ve kakaolu kek tarifine geçmek istiyorum aynı anda pişirilen içinizde acaba bu kalıptan ne çıkıcak duygusunu yaşatan nefis bir tarif resimde görüldüğü üzere iki karışım pişerken birbirinden ayrılıyor ve kalıptan dağılmadan bu şekilde çıkıveriyor tabi o anda yüzünüzde bir gülümseme beliriyor belirsizlik bitmiş amaca ulaşılmış .Tarif için kaynağım PORTAKAL AĞACI.
KREM KARAMEL İÇİN
-Karamel hazırlamak için yarım su bardağından biraz fazla toz şeker.
-500gr süt
-3 yemek kaşığı şeker
-4 tane yumurta
-vanilya
-isteğe göre limon kabuğu rendesi
KEK İÇİN
-3 tane yumurta
-1,5 su bardağı un
-1 su bardağı şeker
-yarım su bardağı süt
-yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kakao
-1 paket kabartma tozu,vanilya
şekeri teflon tavada yakıp kek kalıbının içine döküyoruz önemli bir nokta kesinlikle kelepçeli kalıp kullanmıyoruz ve kalıbı yağlamıyoruz
krem karamelin malzemelerini çırpıyoruz yumurtaları tek tek ilave ederek çırpıp kalıptaki karamelin üzerine döküyoruz
kek malzemelerini yumurta ve şekeri iyice çırpıp süt ve sıvı yağı ilave ediyoruz un,kakao,kabartmatozu,vanilyayı ilave edip kek karışımını hazırlıyoruz ve kalıptaki krem karamelin üzerine ilave ediyoruz birbirine karışmış bir görüntüsü oluyor kalıbı içi sıcak su dolu bir başka tepsinin içine oturtup ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz bir gece buzdolabında beklettiğimiz keki kenarlarını bıçak yardımıyla açtırdıktan sonra 10 saniye kadar kalıbı sıcak suda bekletip servis tabağına ters çeviriyoruz .
-
0 Responses to "KREM KARAMELLİ KEK"
Yorum Gönder