Mantıyı hiç bu şekilde denediniz mi ?
Karadenizliler mantıyı bu şekilde yer. Büyük içi dolgun ve üstüne ceviz dökerek… Bende anneden taraf bir Sinoplu olarak mantıyı böyle gördüm ve öğrendim. Evde de misafirlerime bu şekilde ikram ediyorum. İstisnasız bir yiyen bir daha yiyor..
Eğer denemeye niyetlenirseniz buradan buyurun!
Malzemeleri 4 kişi başı porsiyon olarak verdim. İsteğe bağlı miktarı arttırarak porsiyonu çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler : (1 beze - 4 kişilik)
1 yumurta
1 kase un
Tuz, ılık su
İç harcı malzemesi: (1 beze-4 kişilik)
200 gr. Dana kıyma
1 büyük soğan
Tuz, k.biber
Mantı sosu malzemesi: (1 beze = 4 kişilik)
2 yemek kaşığı tereyağ
1 küçük soğan ince rendelenmiş
1 çay kaşığı Kırmızı toz biber
1 kase dövülmüş ceviz
1. Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamından daha sert (makarna hamuru gibi) ve pek bir hamur yoğurun. Açtığınız yufkaların kendini salmaması için sert bir hamur yoğurmalısınız. Portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayıp üstünü bezle örtün.
2. Sonra büyükçe bir tencereye kaynar tuzlu su hazırlayın. Siz mantınızı hazırlayana kadar suyunuz iyice kaynasın. Eğer çok kaynar olmazsa mantınızı tencere attığınız anda mantılar suyunuzu soğutacak ve pişmesi zaman alacaktır. Ayrıca mantı uzun süre suda kalırsa hamurlaşacaktır. Şöyyle magma ateşine yakın bir sıcaklıkta olması mantı keyfinizin yararınadır ;)
3. Daha sonra geniş bir masada (tahta sofra veya mutfak tezgahında ) un serpiştirerek oklavayla bezelerinizi açın. Keskin bir bıçak yardımıyla kare kare kesin. İç harcını eşit miktarda paylaştırarak koyun. Ve kare şeklindeki parçalarınızı önce ikiye katlayıp üçgen haline getirin, sonra alt iki ucunu birbiri üstüne getirerek üst üste koyun. (Böylece mantınızın pişerken açılmasını önlemiş olursunuz.)
4. Hazırladığınız mantılarınızı kaynamış suya atın ve suyun üstünde beyaz bir köpük oluşup, mantılar pişip su yüzüne çıkıncaya kadar bekleyin. Sonra mantınızı kevgir yardımıyla sudan alıp servis yapacağınız kaba alın.
5. Başka bir tavada tereyağınızı eritin. İçine rendelenmiş soğanı atın soğanlar kızarıncaya kadar karıştırın. Kırmızı toz biberini atıp ocağı kapatın. Haşlamış olduğunuz mantının suyundan bir kepçe alıp yağlı sosa ilave edin. (Bu sayede hem lezzetini artırmış, hem de mantıların çok kuru olup yapışmalarını önlemiş olacaksınız.)
6. Son adım : mantınızı tabağa alın ve üstüne dövülmüş cevizi serpiştirerek sıcak servis yapın ve afiyetle yiyin..
BU MANTI İŞİ ZAMAN VE MEKAN İSTİYOR.. HALİYLE İNSAN HER CANI İSTEDİĞİNDE YAPAMIYOR.
EĞER ZAMANINIZ VE MANTILARI KATLAYACAK GÖNÜLLÜ ELEMANLARINIZ VARSA! EVET BU ÇOK ÖNEMLİ ZİRA TEK BAŞINA YAPMAK BÜNYEDE KULUNÇ YAPIYOR..
ÇOK SAYIDA BUZDOLABINA ATABİLİRSİNİZ.
SONRA DİREK BUZLUKTAN ALIP KAYNAR SUYA ATICAKSINIZ VE SOSUNU HAZIRLAYIP, AFİYETLE MİDEYE İNDİRECEKSİNİZ.
BUNUN İÇİN MANTILARI UNLU TEPSİLERE DİZEREK, FIRINDA HAFİF KURUTMAK VE SOĞUMASINI BEKLEDİKTEN SONRA BUZDOLABI POŞETİNDE, BUZLUĞA ATMAK YETERLİ.
SONRA RESİMDEKİ KUZULAR GİBİ USLU USLU YENECEKLERİ GÜNÜ BEKLEYECEKLER :)
0 Responses to "Cevizli Mantı"
Yorum Gönder