Turşu nasıl yapılır?

Author: LUGAS // Category:
Turşu, çeşitli sebzelerin çiğ veya haşlanmış olarak tuzlu yahut sirkeli suda bekletilip, özel kıvama gelmesiyle elde edilir. Turşu tuzlu su ile yapılacaksa, 1 litre su içine 30–35 gram tuz konur. Ve turşu oluşumunu hızlandırmak için bir miktar sirke, nohut, arpa veya maya ilave edilir. Eğer turşu sirke ile kurulacaksa aynı tuz eklenmeden sirkenin içine turşuluk domates, salatalık, acur, biber gibi sebzeler yatırılır. Limon ilave edilerek bir süre dinlendirilmesi ile yapılıyor. Genel olarak bekleme süresi 10–15 gün arasında değişir.



Karışık turşu

Malzemeler


Yarım kg havuç

Yarım kg salatalık

Yarım kg taze fasulye

2 çorba kaşığı turşu tuzu

4-5 defne yaprağı

7-8 diş sarımsak

Hazırlanışı
* Havuçları temizleyip halka halka dilimleyin. Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. Salatalıkları kalın halkalar halinde doğrayın. Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın ve 2-3 parçaya kesin. Sarımsak dişlerini ayıklayın. Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritin.

* Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişleri ve defne yapraklarını ekleyin. Tuzlu suyu kavanoza boşaltıp kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

Sebze Seçerken

Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.

0 Responses to "Turşu nasıl yapılır?"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...