Sarımsaklı Pide Masalı ve Humus Tarifi

Author: LUGAS // Category:


Onlar erer muratlarına, biz çıkarız lezzet doruklarına!


Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, uzun bacak ile koca göbeğin öğle yemeğinde yiyecek ekmekleri biter. Dışardan hazır aldıkları ekmekler, onlara evde yapılan ekmekler kadar lezzetli gelmediğinden, kendi ekmeklerini kendileri yapmak isterler. Uzun bacak hamur mıncıklama olayını çok sevdiğinden, keyifle hazırlıklara başlar. Maya ile aralarında özel bir diyalog kurulur. Onların dilinden anlamaya çalışır. Maya paketini açıp onları sıcak su termal havuzuna almadan, havuz sıcaklığına çok dikkat eder. Ne çok sıcak- ne çok soğuk, tam vücut sıcaklığında rahat etmelerini sağlar. Onlar mutlu olup ortalığı köpük yapınca kendi de mutlu olur. Sonra onların en sevdikleri şeye, una gömer. Bir süprizi de vardır. Bonus olarak sarımsak ve baharatlarla şenlendirir kızları. Bir güzel doyurur karınlarını. Sonra da biraz egzersiz yaptırır. Evire çevire bir güzel yoğurur, alttakileri üste üstekileri alta getirir, ne olduklarını şaşırtır. Bu durum mayaların öyle hoşlarına giderki, kabarmak için can atarlar. Aynı zamanda aklından geçenleri de mırıldanır. Bir yandan "hadi güzellerim göreyim sizi, gösterin kendinizi..."diye gazlarken. Bir yandan da işe ya da bilgisayara dalıp gitmemek için çalar saatimi kurar. Vakti gelince heyecanla mutfağa koşar. Ne görsün kızları bir serpilmiş bir kabarmış, kaselerinden taşacaklar. Tam iki katı büyütmüşler kendilerini. Ardından burunları fazla kalkmasın diye tüm havalarını dindirir. Sonra yine kendi elleriyle tekrar kaldırır burunlarını, hepsi tarifelerine uygun, tekniğiyle. :) Sıra gelir, güneş banyosu yaptırmaya. Fırın sıcaklığı tam istedikleri gibi ayarlanır. Güneşle dans ederken renk değiştirir bizimkiler, bir bronzluk ki görülmeye değer. Daha da güzelleşir, kabarır, mis gibi buram buram kokarlar. Sonunda ayrılma zamanı gelip çatar; onlar erer muratlarına, biz çıkarız lezzet doruklarına. İşte bir paket kuru mayanın hikayesi de durda böyle sona erer...:)

Bu ilginç görünüşlü pide tarifi ile uzun zamandır bakışıyorduk. Ne zamandır elim hamura değmiyordu. (Bakmayın geçende verdiğim Challah tarifine onu yapalı aylar, yiyeli aylar oldu.) Sonunda formumu kaybettiğimi düşünmüşken, geçende yine hamurla oynaşasım geldi. Vakit bolluğum da olunca istedim ki gözlere şenlik bir pide hazırlayayım. Yanında da humusumuz...İşte tarifler...


Provençal Fougasse-Flat Bread kısacası Sarımsaklı Pide :)

Malzemeler;
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kurutulmuş biberiye
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kurutulmuş kekik
  • çeyrek su bardağı zeytin yağı (yaklaşık 60 ml)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 + 3\4 su bardağı sıcak su ( 40-46 derece) ( 1 su bardağı su ~240 ml)
  • 4 + 1\2 su bardağı un ( 1 su bardağı un ~ 150 gr)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tuz
  • Kaba mısır unu ya da normal un
Hazırlanışı:
  1. Bir tavada, orta ısıda ince doğranmış sarımsak, biberiye ve kekikler hafif kavrulur. Sarımsaklar yumuşar. Tava ocaktan alınır, oda sıcaklığına getirilir.
  2. Geniş bir cam kasede maya sıcak suda çözülür.( su sıcak olacak fakat elinizi yakmayacak) Yaklaşık 5dk. da köpük oluşur.
  3. un, tuz ve soğutulmuş yağlı sarımsaklı sos mayaya eklenir, tahta kaşıkla karıştırılır. Daha sonra yağlı tezgaha alınır, yaklaşık 5-7dk yoğurulur.
  4. Geniş cam kase temizlenir, hafif yağlanır. Hamur tekrar bu kaseye alınır, üzerine strec film ile kapatılır. Yaklaşık 1-2 saat dinlendirilir. Hamurun iki katına çıkması gerekecek. İki katından fazla kabarmamalı. Ara sıra hamuru kontrol edin.
  5. Kabaran hamurun şişkinliği elle bastırarak indirilir. Tekrar yağlı yüzeye alınır. 2 parçaya bölünür. Üzerine kuru mutfak havlusu örtülerek 5dk. dinlendirilir.
  6. Hamur parçalarını temiz yüzeyde elle açılarak, tepsinin boyutuna göre şekil verilir.
  7. Tepsiye kaba mısır unu serpin ki hamur yapışmasın, yanmasın. ( ben hem yağladım hem de kaba mısır unu serptim) Eğer elinizde yoksa normal unda serpebilirsiniz.
  8. Tepsiye hamurlar yayılır. Resimdeki gibi çizgiler atılır. Elle çizgiler büyütülür.
  9. 220 derece ısıtılmış fırının orta katında yaklaşık 15-25 dk üzeri kahverengileşinceye kadar pişirilir. Sıcakken servis yapılır. Soğuyunca pideleri tekrar iyice ısıtıp öyle servis yapmanızı tavsiye ederim. Afiyetle.


not: Resimde görülen bardak, tariflerimde ölçü olarak kullandığım bardaktır. Amerikan ölçüsüne uygun olduğunu farkettim, bizim normal su bardaklarından biraz daha küçüktür. Malzeme kısmında daha detaylı ölçüler vermeye çalıştım. Eksik olan bir ölçü varsa lütfen bana yazın.

Buram buram sarımsak kokuyorum iki karıştan fazla yaklaşmayın :)


Sarımsaklı Dilim Pide ve Humus

Sarımsaklı pideler çıtır çıtır humus'a bandıra bandıra yenildi. Yanında çay ve zeytin. Bir öğün ancak böyle güzel geçirilebilirdi. Sevgili Sofram Fatma ablamın videoları ve sevgili Mutfaktayım Özlem'nin aklıma ilk humus yapımını düşürmesiyle bu tarif oluştu. Onlarda pastırmalı, maydonozlu turşulu humus çeşitleride bulmak mümkün. Ben kendimce tarifi aşağıda veriyorum ama dilerseniz Humus'un hikayesini bize birde Sofram ve Özlem anlatsın.

Malzemeler;
  • Yaklaşık 1 su bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 büyük limon suyu
  • 3 diş sarımsak
  • tuz, karabiber,zeytinyağı, sıcak su
Hazırlanışı;

Nohutlar bol suda haşlanır. Haşlanan nohutlar blendırdan geçirilerek, iyice ezilir. Çok kuru kalmaması için sıcak su ilave edilir. İçine yukarıdaki tüm malzemeler konularak, karıştırılır. Üzerini zeytinyağı, siyah zeytin ile süsleyebilirsiniz. Afiyetle.
Kaynak:Sonoma

Sağlıklı, huzurlu mutlu günler dileğiyle...
Sevgilerle

0 Responses to "Sarımsaklı Pide Masalı ve Humus Tarifi"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...