Pratik Talaş Böreği, Peynirli Rulo Poğaçalar...

Author: LUGAS // Category:
İftar ve iftar sonrası için bol bol tuzlu yapıyorum bu aralar. Kimileri eski tariflerimden, kimileri de arada karıştırdığım yemek dergi ve kitaplarındaki tariflerden. Son günlerde yaptıklarımdan bayılarak yediğimiz iki çeşidi buraya koymak üzere seçtim. İlki "Pratik Talaş Böreği" (Sofra Dergisi'nden), diğeri ise "Pratik Mutfak Rehberi" adlı yemek kitabından.
Pratik Talaş Böreği-Malzemeler:
10 adet milföy yaprağı
200 gr yağsız kuşbaşı dana eti
1 küçük boy domates
Yarım su bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet patates
Tuz
Karabiber
1 yumurta sarısı
Üzerine serpmek için: susam, haşhaş tohumu veya çörekotu
Yapılışı:
Havuç ve patatesin kabuğu soyulur,
tavla zarı iriliğinde doğranır, 1 su bardağı su ile yarım olarak haşlanır, süzülür. Bir tencerede küçük küçük doğranmış et, 1 çay bardağı su eklenerek suyu tamamen çekilene dek haşlanır. İçine kabuğu soyulup küp doğranmış domates eklenip 1-2 dakika kavurulur. Bezelye, patates, havuç, tuz ve karabiber eklenip 1-2 defa çevrildikten sonra soğumaya bırakılır.
Soğuyan iç harcından 1'er tepeleme çorba kaşığı kadar milföy hamurlarının ortalarına konulup, dört kenarı içe doğru katlanır, oluşan milföy bohçaları ters çevrilir. Tüm milföyler hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu vs. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.
Peynirli Rulo Poğaça-Malzemeler:
2 yumurta-Birinin sarısı ayrılmış
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım küçük çay bardağı sıvıyağ
140 gr. margarin veya tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket hamur kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un
İç malzemesi:
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
Yarım su bardağı kıyılmış maydonoz
Üzeri için arzuya göre susam, çörek otu vs.
Yapılışı:
Ayrılmış yumurta sarısı hariç tüm malzeme bir kapta yoğurulur. Elde edilen hamur buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir. Daha sonra hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça, tezgahta servis tabağı büyüklüğünde açılır. Bir bıçak yardımıyla 8 eşit parçaya ayırılır. Hamurların geniş kenarlarına bir tatlı kaşığı kadar peynirli-maydonozlu iç konur.

Her bir parça rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu vs. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, üzerleri kızarana dek pişirilir.


Afiyet Olsun!

0 Responses to "Pratik Talaş Böreği, Peynirli Rulo Poğaçalar..."

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...