MAKET PASTA YAPIMI

Author: LUGAS // Category:


Maket pasta yapımı ile ilgili aklımda pek çok soru vardı. Şöyle ki;
  • Maket pastanın içinde kutu mu var, takoz mu?
  • Ağırmıdırlar, ucuzmudurlar? Tek kullanımlık mıdır, yoksa ömürlükmüdürler?
  • Peki dışındaki süslemelerde mi maketten?
  • Hiç mi bir yeri yenmez bu maket pastaların?
  • Nerde satılır bu maket pastalar?


Lafı hiç uzatmadan, kendimce deneme yanılma yöntemi ile bulduğum soruların cevaplarını maddeler halinde buraya not almaya çalışacağım.
  • Benim kullandığım maket pasta, bildiğimiz beyaz köpükten (strafor=beyaz eşyaların taşınırken kırılmaması, çizilmemesi için kutulara yerleştirilen beyaz köpük) yapıldı.
  • Hafif ve ucuzdurlar. Her ölçüye göre bulunabilir ya da kestirilebilirler. Yıkanabilir ve istediğiniz şekil ve boyuta getirilebilirler. Tek kullanımlık değillerdir. Maket pasta köpüğünüze güzel baktığınız taktirde uzun süre kullanabilirsiniz.
  • Maketinizi şeker hamuru ile kaplayabileceğiniz gibi oyun hamuruylada kaplayıp süsleyebilirsiniz. Böylece organizasyon ve tanıtım amaçlı pastalar uzun süre bozulmadan, deforme olmadan durabilirler.
  • Maket pastanın yenilebilir kısımları sanırım kullanım alanlarına göre değişiyor. Eğer dekoratif ve tanıtım amaçlı pasta yapılıyorsa her yeri maketten, düğün nişan vb. amaçla pasta yapılıyorsa belli katlar yenilebilir oluyor. ( Şimdi düğün pastam gözümün önüne geldi, sadece en alt kattaki bir küçük bölüm yenilebilirdi, sanırım pastanın yenilebilir diğer kısmı mutfak bölümünde duruyordu. :)
  • Maket pastaların Türkiye'de nerde satıldığından tam emin değilim fakat önerebileceğim tek yer Eminönü, orada yok yoktur! :) Pasta malzemeleri satan yerlere de mutlaka sorun size yardımcı olacaklardır, ayrıca işi benim gibi büyütürseniz buralara vb. yerlere bakıp, araştırabilirsiniz. Meraklı insanın arayıpta bulamayacağı bir şey yoktur. :)
Maket pasta yapımı
Malzemeler;

2 adet beyaz köpük (strafor) küçük boy 15 cmlik, büyük boy 25 cm ve 7 cm kalınlığında
kaplamak için plastik streç, bant
su ya da butter cream
Hazır şeker hamuru (oyun hamuru da kullanabilirsiniz fakat oklava ile açılması biraz daha zor oluyor.)

Hazırlanışı;
1. yol: Öncelikle maket pastayı plastik streçle kaplıyorum böylece üzerinden süsleme ve kremaları söktükten sonra temizlemek kolay oluyor. Ayrıca strafordan yapılan maketin hatları bana göre oldukça kestin, streçle kapladığım zaman maketimin kenarları daha yumuşak ve yuvarlak görünümlü oluyor. Daha sonra strecin üzerine butter cream sürüyorum böylece şeker hamurum maketime yapışıyor.

2. yol: Maketinizi streçle kaplamadan direk olarakta rahatça kullanabilirsiniz. Bunun için sadece maketinizi su ile nemlendirmeniz yeterli ( maketler su geçirmezdir) böylece şeker hamurunuz ya da oyun hamurunuz straforma yapışacak ve sizin düzgün görünümlü bir kaplama yapmanızı sağlayacaktır.

Kaplama işlemi bittikten sonra arzu ettiğiniz gibi pastanızı dekore edebilir üzerinde pratik yapıp çalışabilirsiniz. Pastanız birden çok katlıysa, katları mutlaka birbirine yapıştırınız, hafif oldukları için kolayca yıkılabilirler. Butter cream bana göre oldukça iyi bir yapıştırıcıdır.

Küçük bir not daha eğer pastanız çok katlıysa ve uzak bir yere örneğin araba ile taşımanız gerekiyorsa mümkün olduğunca katları ayrı ayrı taşıyıp, gittiğiniz yerde son rütuşları yapınız.

Bildiklerim henüz bunlarla sınırlı eminim daha fazlası da vardır. Zamanla tecrübelerim artar ve bildiklerimi buraya not almaya devam edebilirim. Eğer sizde düşüncelerinizi benle yorum kısmında paylaşırsanız çok memnun olurum, bilgi paylaşımı güzeldir. :)



Son olarak, eğer "bu maket pasta yenmelik değil, iştahımız kesildi" derseniz. Geçen haftalarda katıldığım küçük bir tatlı yarışmasında 1. gelen yukarıdaki pastamı size ikram edebilirim. Tarifimiz gelecek sefere...:))

Hepinize bol tatlı günler
Sevgiler...



2 Responses to "MAKET PASTA YAPIMI"

Metpor Says :
15 Mayıs 2017 14:30

maket pasta için strafor modelleri için | maket pasta |

Unknown Says :
15 Ağustos 2017 05:23

www.sindomaorganizasyon.com

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...