Kış Turşusu

Author: LUGAS // Category:

Eskiden beri evimizde turşu yapılır. Anneannemin dolmalık biber, kelek ve domates içine, malzemeleri minik minik doğrayarak yerleştirip hazırladığı turşuları unutamıyorum . Evlendikten sonra eşiminde turşu sevmesi nedeniyle annem bu konuyu ele aldı. Annemle birlikte hazırladığımız ve kış turşusu adını verdiğim bu turşu lahanadan oluşuyor. Süslü gözükmesi için havuç ve kurmızı biber de kullandık.
Turşu konusu açılmışken Karadenizden bahsetmeden olmaz. Uzun yıllar Ordu 'nun Ünye ilçesinde yaşadık. Orada gördüğüm turşu çeşitini ben hiç bir yerde görmedim. Neredeyse balığın bile turşusunu kuruyorlar. Turşu kavurması da çok ünlü. Sevgili komşum Hatice Bakırcı Hanım 'ın verdiği turşu kavurma tarifi ise şöyle:
Kuru soğan küçük doğranıp bir miktar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulacak. İstenilen turşu (en çok lahana ve yeşil fasulye turşuları kullanılıyor) yıkanıp suyu iyice alınıp , pembeleşen soğanlara eklenecek . Hatice Hanım az miktar salça ile turşuları kısa bir süre yağda çevirdiğini söyledi. Turşu kavurması böylece hazırlanıyor. Buradan Ünye'deki tüm dostlara sevgiler ve selamlar.
Resimde gördüğünüz turşu ise annemin tarifiyle şöyle:
Malzemeler
  • Küçük boy lahana
  • 3-5 adet havuç
  • 1-2 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 baş sarımsak
  • tuz
Yapılışı
Lahananın sap kısmını koni şeklinde oyun. Oyuk yer alta gelecek şekilde bütün halinde kaynayan tuzlu suda kısa bir süre bırakın. Havuçları uzun uzun doğrayın ve onları da lahanayı kaynattığınız suda kısa bir süre tutun. Lahanayı (bıçakla doğramaksızın), havuç ve kırmızı biberi, aralarına ince ince doğranmış sarımsakları serpiştirerek , kavanoza yerleştirin.Belirtilen miktarda sirke ve limon suyunu ekleyin. Kavanozu ağzına kadar, soğumuş olan kaynama suyu ile doldurun. Daha sonra bu suyu bir ölçü kabına boşaltın. İçine şeker ilave edin. Suyun tadına bakarak normalden tuzluca olana dek tuz ilave edin.İyice karıştırıp ,kavanoza tekrar boşaltın . Olgunlaşma sürecinde , kavanozdaki su tekrar boşaltılarak, tadı kontrol edilip , tuz ilavesi yapılmalı.

0 Responses to "Kış Turşusu"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...