DÜĞME TATLISI

Author: LUGAS // Category:
İşte yine size çok değişik bir tatlı tarifi daha. Bu güzel, lezzetli tarifi Sema arkadaşımın bloğunda gördüm ve bu bayram denemeye karar verdim. Çok yemekten karnıma ağrılar girdi demişti gerçekten hiç abartmamış ben daha şerbetini dökmeden 5-6 tane yedim o haliyle bile nefisti. İsmi düğme tatlısı ama gazoz kapağı tatlısı olarak da biliniyor sanırım yapılışı benziyor biraz. Çok güzel bir tatlı mutlaka deneyin derim Semacım canım arkadaşım ellerine sağlık.


Malzemeler:

1/2 su bardağı süt (100 ml.)

1/2 su bardağı sıvı yağ

1/2 paket margarin (125 gr.)

1/2 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)


Şerbeti için:

2 su bardağı su (400 ml.)

1.5 su bardağı toz şeker

1-2 damla limon suyu

Üzerine: 1/2 paket hazır çikolata sosu ve 1.5 su bardağı süt

Yapılışı: Margarini eritip biraz ılıtıyoruz. İçine sütü, sıvı yağı ekliyoruz. Kabartma tozunu unumuzun içine bir süzgeçten eleyerek ilave ediyoruz.

Süt ve yağ karışımına unumuzu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz.

Hamurumuz hazır olunca merdane yardımıyla açıyoruz çok ince olmayacak şekilde ( yarım cm. kadar) küçük bir çay bardağı ile hamura bastırıp yuvarlak şekiller çıkarıyoruz. Çıkardığımız yuvarlakların yarısının da içine bir gazoz kapağı yardımıyla bastırıp halka şekli elde ediyoruz.
Bir yuvarlak hamuru alıp tepsiye koyuyoruz üzerine bir adet halka şeklinde hamur alıp koyuyoruz. Bütün hamurları bu şekilde hazırlıyoruz ve orta ısılı fırının orta katında hafif pembe renk alıncaya kadar pişiriyoruz.
Fırında kurabiyeler pişerken şerbetimizi hazırlıyoruz. Suyumuzu kaynatıyoruz içine şekerimizi ilave edip 15 dk. kadar daha kaynatıp ocaktan alırken içine bir iki damla limon sıkıp şerbeti ılınmaya bırakıyoruz.
Şerbetimiz ve fırından çıkan kurabiyelerimiz ılıyınca şerbetimizi kurabiyelerin üzerine gezdiriyoruz. Şerbeti iyice çekmesi için üzerlerini bir tepsi yardımıyla kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
Tatlımız şerbetini çekerken ayrı bir kapta çikolata sosunu ve sütü çırpıp orta hareretli ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Ilıyınca bir kaşık ve ya krema torbası yardımıyla tatlıların üzerinde ki yuvarlak boşluklara doldurup üzerini pasta süsüyle süsleyip servis ediyoruz.
Biraz zahmetli gibi görünüyor ama yapması çok zevkli hemen bitiveriyor.
Genelde tatlıları yaparken şerbet soğuksa tatlı sıcak olacak ya da şerbet sıcaksa tatlı soğuk olacak. Ben bir tv programında her ikisininde ılık olmasının daha iyi sonuç vereceğini duydum ve tatlılarımı hep bu şekilde yapıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir.
işte gazoz kapağımın ve çay bardağımın büyüklükleri.
Afiyet olsun..




0 Responses to "DÜĞME TATLISI"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...