Zeytinyağlı Kış Türlüsü-Beşamelli Pirinç Pilavı- Zeytinyağlı Sebze-Bezelye Sote-Bezelyeli Pirinç Pilavı

Author: LUGAS // Category: ,
Zeytinyağlı Kış Türlüsü

Zeytinyağlı kış türlüsünün tarifini sofra dergisinden aldım. Tarifte 1 yemek kaşığı şeker ve yarım çay bardağı zeytinyağı kullanılıyordu. Ben 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay bardağı zeytinyağı kullandım.


2 Orta boy kereviz
2 Orta boy patates
2 Orta boy soğan
1 Orta boy havuç
1/4 Limonun suyu
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı şeker, tuz
Kereviz yaprakları
Yapılışı: Kerevizlerin kabuğunu derince soyun ve parmak kalınlığında doğrayın. Kararmamaları için, limonlu suda bekletin. Havucu, patatesi soyup yıkayın ve aynı şekilde kesin. Soğanları soyun, yıkayın, piyazlık kesin. Tencereye soğanları koyun. Soğanların üzerine şekeri serpip, havuçları yerleştirin. Üzerine patates dilimlerini ve en üstte kerevizleri yerleştirin. İnce kesilmiş kereviz yapraklarını serpip, limon suyunu üstüne gezdirin. Zeytinyağını da döktükten sonra tuz serpin. Sebzelerin üstüne suyunu dökün ( tarifte 1 çay bardağı su konuluyordu, ben biraz fazla su koydum). Zeytinyağlı kış türlüsünü kapağı kapalı olarak ağır ateşte, sebzeler yumuşayana dek ve suyunu iyice çekene değin pişirin. Kış türlüsünü ocaktan alıp soğutun. Yemeği servis tabağına ters-yüz ederek çıkarın ve soğuk olarak servis yapın.

Beşamelli Pirinç Pilavı



1 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı haşlanmış dilimlenmiş mantar
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı şeker
2–3 Damla limon suyu
Tuz, karabiber
1 Soğan
Beşamel sosu için:
3 Su bardağı süt
3 Yemek kaşığı un
100gr. Margarin
1 Tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Minik küp kesilmiş soğanı, yarım çay bardağı sıvı yağında kavurun. Islatılmış ve yıkanmış pirinci, şekeri, tuzu, 2–3 damla limon suyunu koyup pirinci kavurun. Pirince yeterince sıcak su ekleyip, pirinç pilavını pişirin. Pilava mantarı, karabiberi koyup karıştırın. Pilavın üzerine kâğıt havlu kapatıp demlendirin. Beşamel sos için, margarini eritin. Unu ekleyip, sarartmadan hafifçe kavurun. Sütü ekleyin ve muhallebi kıvamında pişirin. Beşamel sosu ocaktan aldıktan sonra, sosa 1 tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın. Beşamel sosun yarısını mantarlı pirinç pilavına karıştırın. Pilavı yağlanmış küçük bir tepsiye koyun. Üzerine kalan beşamel sosunu yayın. Beşamelli pirinç pilavını fırında üzeri kızarana dek pişirip, sıcak servis yapın.

Zeytinyağlı Sebze


8 Brüksel lahanası
1 Küçük kereviz yarım ay kesilmiş
1 Büyük soğan piyazlık kesilmiş
1 Küçük havuç verevine kesilmiş
1 Patates yarım ay kesilmiş
9 Küçük çiçek brokoli
1 Büyük pırasa iri kesilmiş
1 Çay bardağı zeytinyağı
2 Su bardağı su
1 Çay kaşığı karabiber
5 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı şeker, tuz
Yapılışı: Tencereye Soğanı, havucu, pırasayı, Brüksel lahanasını, patatesi, kerevizi, brokoliyi, sarımsak dişlerini bu sıraya göre dizin. Üzerine tuzu, şekeri, karabiberi serpin. 2 Su bardağı suyu ve zeytinyağını da üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, en kısık ateşte sebzeler yumuşayıp suyu kalmayana dek pişirin. Zeytinyağlı sebzeyi tenceresinde soğutup, servis yapın.

Bezelye Sote



Tereyağını eritin. Tereyağına haşlanmış bezelye, ince kesilmiş dereotu, tuz, karabiber ekleyip soteleyin. Bezelye sotesini sıcak servis yapın.
Bezelyeli Pirinç Pilavı



Artmış bezelye soteyi, tel ve arpa şehriyeyi karıştırıp pişirdiğim, pirinç pilavına karıştırdım.

0 Responses to "Zeytinyağlı Kış Türlüsü-Beşamelli Pirinç Pilavı- Zeytinyağlı Sebze-Bezelye Sote-Bezelyeli Pirinç Pilavı"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...