ıspıt kavurması

Author: LUGAS // Category:
Aslında ıspıtın vakti geçti. Karadeniz bölgesinde ilk bahar yağmurlarıyla dere kenarlarında coşan yabani bir bitkidir. Yabani olarak toplanıp mevsiminde tüketilir. Türkiyede tarımının yapıldığını hiç duymadım!? İşte çıktığı toplanabildiği kadar toplanıp bolca tüketiliyor. Geçen ay annanemde bize bir koli ıspıt gönderince doyasıya yeme imkanı bulduk..



İşte böyle bir bitki ıspıt!







Nedir ıspıt??
Eski Yunanlılardan bu yana bilinen ve kullanılan bitki, günümüzde de Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde İngiltere’de ve Kuzey Amerika’da yetiştirilir. Yaklaşık 60-70 cm’e kadar büyüyebilen Hodan’ın batıcı tüylerle kaplı büyük sapların tepesinde kümelenen mavi renkli yıldızsı çiçeklerden oluşan sarkık çiçek salkımları vardır. Bu batıcı kıllardan ötürü hodanın Latince adı Burra’dan yani kaba kumaştan gelmedir. hodanın çiçeklerinin tam ortasında kozalağı andıran bir biçimde sıralanmış beş tane parlak sarı erkek organı bulunur. Bu yararlı otun içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları onu çok değerli kılar. Hıyar benzeri ferahlatıcı bir tadı ve kokusu olan bu bitkinin taze yapraklarından Anadolu’da yemek yapılır. Kurutulmuş yaprakları da çorba, salatalara baharat olarak katılır. Çiçekleri, dal uçlarıyla yapraklarından ateş düşürücü, idrar artırıcı ve yumuşatıcı (müsilaj nedeniyle) ilaç olarak da yararlanılır. Hodan’ın tohumları irice, kahverengi, üç köşeli ve pastil şekillidir. Tohumlar sekiz yıl kadar canlı kalabilir, hodanın körpe yaprakları, ince ince doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere eklenir. Hodan ayrıca arıcılıkta arıların beslenmesinde kullanılır.






malzemeler: tuzlu suda haşlanıp, suyu süzülerek sıkılmış bir bağ ıspıt(hodan)


sıvıyağ, 2 büyük boy soğan, k.biber, tuz


yapılışı : sıvıyağda soğanları yemeklik doğrayarak kavurun. Haşlanıp suyu sıkılmış ıspıtı ekleyip kavurun. baharatlarını atın. Bu kadar basit! Sap kısmındaki batan tüylerden dolayı ,yoğurtla servis yapılırsa daha kolay tüketilebiliyor. Afiyet olsun..

0 Responses to "ıspıt kavurması"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...