sebzeli lazanya

Author: LUGAS // Category: ,



Bu hafta sonuna lazanya tarifiyle girmek istiyorum..

Geçen akşam yemeğe konuğumuz vardı onlar için yaptım! diyeceğim ama :) haftanın bir günü lazanya yapmak, bizim vazgeçilmezimiz oldu. Hem yiyoruz, hem endişeleniyoruz kilolar kötü sinyaller veriyor :) Şöyle bir çözüm bulduk; haftada bir gün lazanya, haftada yedi gün spor!

Forma giremiyoruz, en azından vasat durumu koruyalım hesabı :/

Uzun zamandır makarnalarımı ve lazanyayı makinede kendim yapıyorum. Tazesinin lezzetini aldıktan sonra, hazır kuru paketler beni kesmiyor. Ama kardeşim aradaki lezzet farkı inanılmaz! ve tabi tazecik katkısız kimsayız bir yemek yemenin rahatlığı daha cazip geliyor. Oğluma özellikle haftada 2 gün bu şekilde spagetti yapıyorum. Resmen yumuluyor. :))


Hazır makarnanın pratikliğini bunda bulamazsınız belki ama,
benim gibi hamurla uğraşmaktan zevk alıyorsanız ve makarna makinanız varsa (ki ben gerçekten makarna makinasının hastasıyım müthiş keyifli bir alet! ) Bu garantili bir tariftir! Çekinmeden yapabilirsiniz!

( Bu arada yapımda ve foto çekiminde emeği geçtiği için, sevgili kardeşim Aynur'a çook teşekkürler ediyorumm.. Alkışlar bacıma.. :)))

Ben bu verdiğim ölçülerin 2 katını yaptım. 2 büyük borcam tepsi.. Hepsi bitti! Aynur'a bir dilim zor ayırdım ;)))
Herkes 2 büyük dilim lazanya hüpletti. Sizde fazla olsun isterseniz ölçüleri 2 katına çıkarabilirsiniz.



Gelelim sadede işte bool resimli lazanya tarifi...

6 kişilik (tek porsiyondan hesaplarsak :))malzemeler:

lazanya hamuru için:
2 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 2 su bardağı un
malzemesi :
1 pk. mantar
7-8 cherry domates
1 ad. kabak
2 ad. büyük boy soğan
1 baş sarımsak
tuz, karabiber, fesleğen
3 yemek kaşığı sıvı yağ
beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tere yağ (tepeleme)
2 yemek kaşığı un (tepeleme)
500 ml. süt
çok az tuz, k.biber
Üzerine ve içine:
rendelenmiş kaşar peyniri













  • İlk olarak harcınızı hazırlayın. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın, kabakları şerit halinde kesin, mantarları ayıklayın ve dilimleyin. sarımsakları ayıkların. Hepsini yazdığım sırayla, geniş bir tencerede soteleyin. En son fesleğeni, tuzu k.biberi ekleyin. Altını kapatın..





  • Mutfak robotunda 2 yumurtayı ve tuzu iyice çırpın. yavaş yavaş 2 bardak unu boşaltın. sert bir hamur yoğurtun. Sonra tezgaha biraz un serpiştirerek üstünde bu hamuru birazda elinizle yoğurun. Elinize yapışmayan sert bir hamur elde edince üstüne nemli bez örterek dinlenmeyerakın.


  • Beşamel sosunuzu hazırlayın. Derin bir tencerede tereyağı eritin. ÜStüne unu ekleyerek biraz kavurun. Çrpma teliylezlı hızlı çırparak sütü ekleyin. tuzunu biberini atın. Kaynayıp koyulaşana kadar karıştırın. Beşamel sosta hazır...





  • Gelelim hamurumuza; Dinlenip özleşmiş hamurunuzu lazanya plakaları haline getirmek için, eşit parçalarda bezelere bölün. Ceviz büyüklüğünde parçalar idealdir. Sonra merdaneyle makinada kesilecekvama gelmesi için, yukarıdaki resimdeki gibi biraz inceltin..




  • Sonra yapışmaması için, bol bol un serpiştirerek makinadan geçirin. Her plakayı 2 kez makinadan geçirin, iyice incelip uzasın. Bol bol unlayarak tezgaha üstüste koyup.

  • Haşlama suyunu hazırlayın. Derin büyük bir tencerede tuzlu kaynar su hazırlayın. Fokur fokur kaynamaya başlayınca lazanyalarınızı 4-5li gruplar halinde tencereye atın. Suyun yüzüne çıkıp genişlediklerinde pişmiş demektir. Pişmeleri 3-4 dk.yı geçmez. Piştiğine kanaat getirince süzgeçe alıp (yapışmalarını önlemek için) soğuk sudan geçirin.



  • Sonra uygun bir borcamın dibine önce beşamel sostan biraz sürüp, sırasıyla bir kat lazanya hamuru dizin. Yine beşamel sos ekleyip, mantarlı harcınızdan döşeyin.



  • Yine bir kat lazanya döşeyin, tekrar harçtan ekleyin. Arada uygun katlara kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Bu şekilde malzemeniz biene kadar kat çıkın. İmar izni size ait. İstediğiniz kadar yükseltin. ;)



****




  • En son kata beşamel sosunu sürüp, üstüne kaşar peyniri serpiştirdikten sonra, 250 derece fırına atın ve üstüzarıp güzel kokular yaymaya başlayana kadar fırında tutun.



  • Tecrübem şudur ki; Bu lazanyayı pişirdikten sonracak fırında saklarsanız yaklaşık 1-1,30 saatcaklığını koruyor. Bayağı ılımadan magma sıcağında durabiliyor.. Oyüzden yemek saatinde 2 saat önce pişirmeniz uygun olur. Afiyet olsun..

0 Responses to "sebzeli lazanya"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...