kıymalı nokul

Author: LUGAS // Category: , ,

Yine annemin yöresinden favorim bir hamurişi.. Kıymalı nokul.. 5 çaylarına, günlere, bayramlık misafirlere ikram edilecek hoş bir lezzet. Pişerken çıkan kokuya can dayanmaz. Canımın içi annanem bunu köyde, kendi taş fırınında yaparken kokusu bütün mahalleyi sarar. Bayram arifesinde her evin avlusundan kıymalı, üzümlü-cevizli nokul kokuları yayılır. Mahalleye girince aç bile olsanız kokusundan doyarsınız..Anlatmakla olmaz aslında görmek lazım.. Ah yine gidesim geldi..


malzemeler;
hamuru için;
1 yaş maya
tuz, su
aldığı kadar un


iç malzemesi;
1 kg. dana kıyma
2 ad. soğan
tuz, k.biber
2 çay bardağı sıvı yağ
üstüne ;
yumurta sarısı

Önce yemeklik doğradığınız soğanları, kızgın yağda pembeleştirin. Üstüne kıymanızı koyun, iyice pişirin. Tuzunu, k. biberini yeterince ekleyin. Ocaktan alın, soğumaya bırakın.
Hamurunu da yukarıda verdiğim malzemelerle yoğurun. (fırında satılan ekmek hamurundanda yapabilirsiniz) Sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın . Yaklaşık 1 saat sonra kabarınca, yumruk büyüklüğünde bezeler yapın. Un yardımıyla açabildiğiniz kadar açın. İçine hazırladığınız harçtan orantılı biçimde koyun (her bezeye yaklaşık 2 kepçe kadar) Yuvarlak tepsinizi yağlayın. Rulo şeklinde sardığınız nokulunuzu dikkatlice tepsiye alın. En dıştan içe doğru sırayla dizin. (dıştan içe doğru dizdikçe rulo büyük gelecektir, göz kararı sığacak şekilde rulonuzu bıçakla bölerek dizin) Üstüne yumurta sarınızı fırçayla sürün. Biraz bekletin, kabarması devam etsin. Pofuduk pofuduk olunca, fırınınızı yakın.. 200 derecede ısınmış fırına tepsiyi sürün. Üstü nar gibi kızarana kadar pişirin. sonra çıkarın biraz ılındıktan sonra yemenizi tavsiye ederim. afiyet şeker...



0 Responses to "kıymalı nokul"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...