Fırında Tavuk

Author: LUGAS // Category:





Fırında Tavuk

fırında tavuk

Fırında tavuk tarifi tarifal farkıyla tarifal.blogspot.com da tarifler devam edicek.

Şimdiye kadar, tavuğu lezzetlendirmek için bir sürü teknik uygulandı: Birçok taze ot, tereyağıyla beraber tavuğun derisinin altına sürüldü; içine kekikler biberiyeler, sarmısaklar, soğanlar sıkıştırıldı; zeytinyağlı sosların içinde bekletildi ama o lezzetler tavuğa pekte fazla etki etmedi. Salamura tekniğinde ise suyun ve tuzun mucizevi gücü kullanılıp, bütün bu aromaların tavuğun etine hızlı ve tamamiyle nüfuz etmesi sağlandı. Derisi çıtır çıtır, eti yumuşacık ve nemli bir tavuk yemeği elde edildi. Salamurada kullanılan tuz, et veya tavuktaki proteinin şeklini değiştiriyor. Protein molekülleri genişliyor, gevşekçe birleşiyor ve her hücre şişip, su ile doluyor. Böylelikle, salamura yapılmamış ete oranla daha nemli ve hatta olduğundan fazla pişse bile kurumayan nefis bir yemek oluyor.

Salamurada kullanılan tuz seçimi çok önemli. Billur Tuz'un, poşetinin üzerinde "turşu, salça, zeytin, konserve, peynir" yazan, yıkanmış iri salamura tuzlarından kullanmak gerekiyor. Bunlar 3 kg.'lık paketlerde ve de çok uygun fiyata satılıyor. Ben makarna haşlarken de bu tuzları kullanıyorum. Bu reçetede, diğer sofralık tuzlar aynı etkiyi vermeyebilir. Az veya çok gelebilir. O yüzden özellikle salamura tuzu (Kosher Salt) kullanmaya özen gösterin.

Tavuk salamurada bekletildikten sonra yıkanıyor ve buzdolabında, tel bir ızgaranın üstünde bir süre dinlendiriliyor. Bu dinlendirme esnasında, tavuğun üzerindeki nem gidiyor. Zarımsı, ince bir tabaka oluşuyor. Bu tabaka, fırında pişen tavuğun derisinin gevrek olmasını ve nar gibi kızarmasını sağlıyor.

0 Responses to "Fırında Tavuk"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...