Yöresel adı sarmısak kaynatması ama ,aslında patatesle yapılan bir çorba..Çorba etkinliğini duyduğum zaman, direk bu çorba aklıma gelmişti..Hem değişik hemde bol vitaminli bir çorba olduğu için..Biraz nostalcik bir çorba bu:)..Çocukluğumda aile apartmanında otururduk..Babannemler amcamlar ve biz..Değişik yemekler yapıldığında ,ya hep birlikte yenilir ,yada birbirimize taddırırdık..Babannem çok büyük büyük dedelerimizin sarayda ahçı olarak çalıştığını söylerdi..Çocukken bunun değerinin kıymetinin ne olduğunu pek bilemezdik..Ahh şimdi diyorum bilseydim, rahmetli olan büyüklerimden neler neler sorar öğrenirdim..Yengem Balıkesirliydi Annem Şileli ..Babannemde Kastomu. Bu kültürler bir araya getirilip hep birlikte nefis ziyafetler verilirdi..Şimdi ne o tad var, nede beraberlik..Herkes kendi halinde..Keşke diye bir cümle yazmayı hiç sevmem ama ,eskileri düşündükçe keşke diyorum..Sizinde eskiye dair keşkeleriniz varsa öğrenmek isterim:)
Sevgili Lama hanımın yaptığı çorba etkinliği için hazırladığım bu çorba, Kastamonu yöresine aittir.Çocukluğum anısı olan bu çorbayı Babannem bize sevdirmiştir..
Kimbilir belkide Osmanlıdan saray mutfaklarından gelme bir tariftir he:)hayal kurması bedava:D
Sevgili lamaya bu etkinlikte kolaylıklar ve bebişiyle ona mutlu mutlu günler diliyorum...Kimbilir belkide Osmanlıdan saray mutfaklarından gelme bir tariftir he:)hayal kurması bedava:D
MALZEMELER
3 orta boy patates
1,5 litre su1 tatlı kaşığı tuz
1 kase yoğurt(ekşi olursa daha iyi olur
3 iri diş sarımsak
1,5 kaşık dolusu un.
1 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Patateslerin kabukları soyulur.Parmak şekline getirelerek küp küp doğranır..Tenceremize su ve tuz koyarak patatesler haşlanır..Yaklaşık su kaynadıktan sonra 15 dk.
Bir kase yoğurdumuzun içine sarmısaklar rendelenir , un ve tuz ilave edilerek çırpılır..
Tencerimize bu karışım yavaş ve karıştırılarak ilave edilir ,ve 15 dk daha pişmesi sağlanır..İçine son olarak tereyağı konur ve bir taşım daha kaynadıktan sonra sıcak sıcak servise sunulur.Sarımsak kokuyo diye sevmeyenler ,bu çorbadaki sarımsaklar piştiği için hiç kokmuyor.Haberiniz ola.Afiyetler olsun...
Sevgiler..
0 Responses to "YE # 32 SARıMSAK KAYNATMASI YADA PATATES ÇORBASI"
Yorum Gönder