Analı Kızlı ve Haşlama İçli Köfte (Adana)

Author: LUGAS // Category:


Herkeze selamlar öncelikle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 86. yılını canı gönülden kutlar, bu uğurda şehit olmuşlara Allah'tan rahmet dilerim..

Adana yöresinin harika lezzetlerinden biri karşınızda analı-kızlı ve haşlama içli köfte... Tarifi kolay ama ne yalan söyleyim köfteleri oymak el marifeti isteyen bir olay,benim için hava hoş gerçi içli köfte açma makinesi(kayınvalidem) Leyla'm var:)) Allah ona sağlık sıhat versin. Anlayamadığım olay ben birini daha bitirmeden O üç taneyi nasıl yapıp koyuyor şu kenara??? gerçi bende bi 25 yıldan fazla yapsam heralde aynı hıza ulaşırım gibime geliyor:)) Lafı fazla uzatmayım geçiyorum tarife..


( a bu arada sadece kayınvalidesinemi yaptırıyor köfteleri diyenler için yakında bilakis kendi yaptığım köftelerin resimleri pek yakında gelecek :) )


Malz.

  • 2 su bar.kötfelik bulgur
  • 1,5 su bar. un
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tavuk göğsü (ince halde rondodan geçecek yada incecik doğranacak)
  • tuz,kimyon,karabiber,kırmızı biber
  • (analı kızlıyı tencerede pişerken 2 soğan,2 limon,haşlanmış nohut ve nane)
İç Malzemesi
  • 300 gr. kıyma
  • 100 gr. margarin
  • 4 baş soğan
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz,kimyon,karabiber
Yapılışı
  1. Bulgurumuzu suyla ıslatıp,suyunu süzüp ıslak bi şekide suyu çekip şişmesini bekliyoruz(ılık su olacak)
  2. Soğanları minik minik doğrayıp, tavaya yağla birlikte alıp kavurmaya başlıyoruz ardından diğer iç mazlemeyi koyup soteliyoruz.
  3. Suyunu çekmiş bulgura diğer malzemeleri ekleyip (unu az yada çok olabilir kıvamı gelene kadar, ele yapışmayan bir hamur olacak) iyice yoğuruyorsunuz..
  4. Hamurumuzdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp işaret ve orta parmağımızla içini incelterek açıyoruz(bu işlemi yaparken kenarda bir tabakta ılık su olacak ona sık sık elimizi ıslayacağız)
  5. Analı kızlı için iri nohut büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz (büyük bir yemek kasesi kadar, bunlar köftemizin kızları :))
  6. Oyduğumuz bezemizin içine harçtan koyup elimizde yuvarlayarak kapatıyoruz.
  7. Haşmala içli köfteler için daha büyük bezelere aynı işlemi uyguluyoruz.
  8. Haşlama içli köftelerimizi kaynayan sıcak suya atıyoruz (suya tuz atmayı unutmayın)
  9. Analı kızlı için ise tencereye ince doğranmış soğanı alıyoruz, salçayla kavuruyorsun ve içine sıcak su koyup,tuz ekliyoruz ve limonları sıkıyoruz(ekşisinin bol olması önemli) ve bol nane ekliyoruz
  10. 10.Analı kızlı için yaptığımız küçük köfteleri tencereye alıyoruz ve 2 taşım kaynatıyoruz. Not:Pişerken asla kepçe daldırmıyoruz köfteler dağılır.. tavuk göğsü dışını öyle kaplıyoruki adeta harç gibi köftelerimizin asla açılmamasını sağlıyor ve inanılmaz bir lezzet katıyor..haşlama köfteyi ince doğranmış sarımsağı,zeytinyağına koyup öyle servis ediyorlar lezzeti sahiden süper oluyor...sevgilerimle...




0 Responses to "Analı Kızlı ve Haşlama İçli Köfte (Adana)"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...