ZUZAYLI EKMEKLER: ZEYTİNLİ VE AGLAYAN EKMEK TARİFİ
Author: LUGAS // Category:Zeytinli Ekmek
Zuzaylı gemilerimiz hedeflerine kilitlendi....
Daha önce tarifini verdiğim sarımsaklı pidelerimi sevgili arkadaşım Ebrulitatlım, ürkütücü bulmuş, üstünede "Zuzaylı" benzetmesi yapmıştı. Dilimin ucuna gelen ama bir türlü çıkmayan bu benzetmeyi duymak çok güzel olmuştu. Bunun üzerine ben de yeni ekmek denememde gözleri küçülttüm ve "Zuzaylı Gemisi" yaptım. :) Tarifi de "Ekmeğin Tarihçesi-The history of bread" kitabından buldum.
Sevgili Disal de sarımsaklı pideye harika bir yorumu bırakmış, oradaki pide masalını bambaşka bir açıdan ele almıştı. Belki gözlerden kaçmıştır diye o yorumu da ana sayfama izniyle taşımak istedim. İşte Disal'in yorumu;
"hikayeye bayıldım... kendi açından güzel ve masum anlatmışsın...halbuki iç yüzünü benden daha iyi bilen yok...olay şöyle... mayalardan nefret eden sen daha fazla dayanamadın..bir an önce onlardan kurtulmak istedin...ama bir çırpıda çöpe atmaktansa yavaş yavaş halletmeliydin olayı...acı çektirmeeeek... ve önce suda boğmak istedin...sonra üzerlerine un atarak gömülmüş süsü verdin...amacın onları delirtmekti...o da yetmedi çamurlu bir bataklık gibi üzerine su döktün...ve gaz bombaları gibi içine kokan ne varsa attın...yine hıncını alamamıştın...bu kez ellerinle iyice sıkmaya başladın...yorulmuştun...biraz dinlendin...bu arada onunda heryanı şişmişti...tekrar gittin yanına artık tahammül edemiyordun...üzerinden tır geçmiş gibi dümdüz yaptın...orasını burasını yırttın...ve en acısı onu kızgın fırına verdin...dahada kötüsü onu yedin.....bu bir vahşet....o mayaya nasıl kıydın...ve resimleyip gösterirkende hiç utanmadın....vah vaaah..." :)
Ve sizler...Keşke imkanım olsa da yazılan tüm güzel yorumları ana sayfama taşısam. Benim hayal gücüme, kendi hayal gücünüzü kattığı için, yorumlarınızla yanlız bırakmayıp, her nerde olursa olsun bana destek verdiğiniz için, hepinize sonsuz teşekkürler.
Sevgili arkadaşım Teatime İrem'in bana gönderdiği bir şirin teşekkürler paketini bende size hediye etmek istiyorum. Hemide zuzaylı gemimizle birlikte, bakında içindeki küçük yaratıklar size ne numaralar yapıyor.
Teşekkürler...Thank you...Teşekkürler...Thank you...Teşekkürlerrrrrrr...devamı burada....Lütfen tıklayın..Umarım sayfa bilgisayarınızda açılır, yüzünüzden de gülücükler hiç eksik olmaz.
Zuzaylı Ağlayan Ekmek
Orjinal tarif tek parçalı ve sadece zeytinliydi, ben iki küçük ekmek parçası yapıp farklı harç kullandım. Ispanak harcı çok geldiği için gözeneklerden taştı. :) Tariften de anlaşılacağı gibi ekmekler bir kerelik biz tatlarına doğamadık... Kendi kullandığım ölçülere göre;
Malzemeler: ( 2 küçük ekmek için)
Hamur:
- 1 paket kuru aktif maya
- 3\4 bardak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 bardak un
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3-4 yemek kaşığı kadar çekirdeksiz siyah zeytin
- ayıklanmış, temizlenmiş 1 paket Ispanak :)( daha az ıspanak kullanmanızı ya da ıspanakların mümkünse suyunu sıkıp, harç yapmanızı tavsiye ederim)
- 1 adet kuru soğan
- yarım paket küflü peynir ya da arzu ettiğiniz başka bir peynir çeşidi
- Geniş cam bir kasede, yarım bardak sıcak su içinde maya eritilir. ( su sıcak olmalı ama elinize yakmamalı)
- Geri kalan su, un, yağ ve tuz mayanın içine eklenir. 5 dk yoğurulur.
- Hamur yuvarlanır ve geniş kabına konur, üzeri streçle kapatılır, 1 saat beklenir. (Hamur iki katına çıkıncaya kadar)
- Bu sırada ıspanaklı harcı hazırlayabilirsiniz. Soğanları küçük küçük doğrayıp, çok az yağda kavurun içine tembel işi hazır ıspanakları atın karıştırıp iyice suyunu çektirin. Hafif soğuyunca küflü peyniri ekleyin.
- Hamur hazır olunca, şişkinliğini elinizle bastırarak alın. İki eşit parçaya bölün ve oklava ile açın. Yaklasık uzun kenarı en az 20-25 cm olsun.
- Ekmek hamurlarını yağlanmış tepsiye alın ve birinin ortasına zeytinleri değerinin ortasına ıspanaklı harcı koyun, sıkıca kapatın. Üzerilerine üçer çizik atın ve mutfak havlusu örtüp 40 dk bekletin. Fırına vermeden üzerlerine zeytinyağı sürün.
- Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede 30-40 dk pişirin. Afiyetle.
( 1 bardak un ~ 150gr)
( 1 bardak su ~ 240 ml)
DUYURU: Sofraozlemi Özlem arkadaşımız yanii, benim istek parça çalmamı çok özlemiş, mazideki yorumlarımızı okuyup özlem gideriyormuş...:) Canım bu şarkı senin ve sayfama renk katan diğer arkadaş, eş, dost ve aile üyeleri ve dee Teatime için geliyor..;) Lütfen bunu da tıklamadan geçmeyin...
Sevgilerle
İyi haftasonları dilerim
0 Responses to "ZUZAYLI EKMEKLER: ZEYTİNLİ VE AGLAYAN EKMEK TARİFİ"
Yorum Gönder