YAGSIZ ISPANAKLI KEK
Author: LUGAS // Category:Geçen yazımda yağsız ıspanaklı kekimden bahsedip tarifimi verememiştim. Bunun en büyük nedeni çektiğim fotoğraflarla birlikte tarifi adım adım hakkıyla verebilmekti. Şimdi arayı fazla açmadan lafı fazla uzatmadan tarifimi sayfama ekliyorum.
Ispanaklı kek denemeden önce uzun süre araştırma yaptığımı söylemek isterim. Pek çok arkadaşa danıştım, fikir aldım ama sonunda anne sözü dinledim ve kendi doğaçlama tarifimi oluşturdum. Ispanaklı keklerde gerçekten hiçbir ıspanak tadı ve kokusu olmuyor. Gönül rahatlığı ile ıspanağı doğal ve sağlıklı bir renklendirici olarak kullanabilirsiniz. Renk için anneme danıştım ve bana ıspanak püresi yerine ıspanağın suyunu çıkartmamı önerdi. Aşağıya adım adım nasıl ıspanak suyunu çıkardığımı resimledim. Biraz el oyaladı ama sonuç mükemmel oldu. Umarım sizde dener ve beğenirsiniz. Ben kolay kolay tariflerimi övmem ama bu yeşil renkli şey mükemmel oldu. Sabırla tarifi okur ve adım adım yaparsanız eminim harika sonuça ulaşırsınız. Hem de zerre kadar sıvı yağ, katı yağ kullanmadan. :)
Ispanak suyu için;
Ben yaklaşık 150 gr temizlenmiş yıkanmış ıspanak kullandım. Ispanaklar hafif nemliyken küçük partiler halinde resimdeki gibi bir pirinç süzgeci içinde rendeleyerek suyunu çıkarttım. Yaklaşık olarak 50 gr ıspanak suyu elde ettim.
Ispanak suyunu sıkarken süzgeç delikleri tıkanır gibi olursa süzgeci sudan geçirip temizlemeyi unutmayın. Suyu sıkılmış ıspanak parçalarını ben değerlendiremediğim için attım eğer bir fikriniz olursa lütfen benimle paylaşın böylece gelecek sefer bende değerlendirebilirim.
Yağsız Ispanaklı Kek/Pandispanya tarifi
Malzemeler
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* 1 kap şeker (~ 220gr)
* 1 kap un (~150gr) + 2 yemek kaşığı un (fazla tepeleme değil)
* 1 paket vanilya
* 50 gr ıspanak suyu
* Keki ıslatmak için süt
Hazırlanışı:
20 cm lik kelepçeli kalıbın sadece altına yuvarlatılmış yağlı kağıt serilir.
Fırın ayarı 160 derece.
1. Geniş bir çırpma kabında, yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. İçine çeyrek kap şeker yavaşça serpilir ve çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir) Bu aşamada kesinlikle yumurta sarıları beyazlarına karıştırılmamalıdır.
2.Başka bir geniş kapta, 3\4 kap şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ile birlikte yavaş yavaş ıspanak suyu eklenir ve biraz daha çırpılır.
3. Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 4 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce unun 1\4 ü, sonra yumurta beyazının 1\4 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıbına dökülür.
4. Önceden 160 derece sıcaklığa getirilmiş fırında yaklaşık 40 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçakla hafifçe geçilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevrilir bekletilir. Kek soğuyunca tekrar eski haline getirilir ve üzerindeki bombe olan yerler arzuya göre traşlanır. Bence şeker hamuru ile kaplanmadığı sürece traşlama işlemine de gerek yok. Daha sonra ortadan ikiye ya da üçe ayrılır. Süt ile her kat ıslatılır.
Pasta için;
1 kutu hazır krem şanti (2 paket)
Süt
Muz ve böğürtlen
Şeker hamuru
Pastanın hazırlanması;
Krem şanti, paketinin arkasında yazdığı gibi süt ile hazırlanır. (Gelecek sefer hazır şanti yerine süt kreması ve pudra şekeri ile hazırlanmış krema yapmayı tercih ederim. Çünkü krem şantiler çok daha şekerli oluyor. Süt kreması ile şeker oranını ayarlamak elimizde)
Her kata biraz krem şanti sürülür ve meyveler dizilir. Sonra meyvelerin üzeri tekrar şanti ile kaplanır. En son olarak pastanın tüm dış yüzeyi krem şanti ile güzelce sıvanır, kaplanır. Şeker hamurlu ile pastanın süslemeleri yapılır. Mümkünse bir gün önceden süslemeler hazırlanır.
Herkese Afiyetle
Tatlı haftasonları :)
0 Responses to "YAGSIZ ISPANAKLI KEK"
Yorum Gönder